Toyota je stále největší automobilkou, ale náskok ubývá

ČTK ČTK
26. 7. 2013 10:31
Toyota prodala méně aut než vloni, GM a Volkswagen naopak více.
Foto: Reuters

Tokio - Japonská společnost Toyota Motor si v prvním pololetí udržela pozici největšího světového prodejce automobilů. Souboj automobilek o tento titul byl však opět o něco ostřejší. Konkurenčním výrobcům General Motors (GM) a Volkswagen se totiž dařilo zvýšit odbyt, a General Motors tak podle agentury DPA ve druhém čtvrtletí svého japonského konkurenta mohl předstihnout.

Toyota dnes oznámila, že od ledna do června v celém světě prodala 4,91 milionu osobních a nákladních vozů. Bylo to ale o 1,2 procenta méně než ve stejném období loni.

Světová dvojka GM již uvedla, že v pololetí prodala 4,85 milionu vozů, což je skoro o čtyři procenta víc než před rokem. Ve Spojených státech jí přitom prodej rostl rychleji než Toyotě.

V žebříčku největších prodejců automobilů následuje německý koncern Volkswagen s přibližně 4,7 milionu prodaných aut za šest měsíců letošního roku a odbytem vyšším o 5,5 procenta. Společnosti, jejíž součástí je například i česká Škoda Auto, se ale v prvním pololetí podařilo snížit náskok za rivalem z Detroitu na zhruba 150 000 vozů. Před rokem americká automobilka předstihla Volkswagen o 220 000 vozů.

Ve čtvrtletí, které skončilo v červnu, ale GM předčil Toyotu, když prodal 2,49 milionů aut a Toyota jen 2,48 milionu. Volkswagen, který se nejpozději do roku 2018 hodlá stát jedničkou v odvětí, skončil na třetím místě s 2,39 milionu prodaných vozidel.

Toyota automobilku GM v čele světového prodeje automobilů vystřídala v roce 2008. GM byl do té doby světovým lídrem zhruba 70 let. V roce 2011 získal tento americký výrobce prvenství dočasně zpět kvůli problémům Toyoty v důsledku ničivého zemětřesení v Japonsku a kvůli masivnímu stahování jejích aut do servisů.

Toyota se pak zotavila, její prodej v Číně ale zasáhly protijaponské nálady, které se rozhořely v druhé polovině loňského roku. Příčinou byl teritoriální spor s Japonskem o ostrůvky ve Východočínském moři.

 

Právě se děje

Další zprávy