Toyota už prodala přes tři miliony kusů vozu Prius

Radek Pecák Radek Pecák
16. 7. 2013 6:20
Toyota již začala pracovat na vývoji modelu Prius IV
Generace Toyoty Prius
Generace Toyoty Prius | Foto: Aktuálně.cz

Toyota oznámila, že ke konci letošního června přesáhly celkové prodeje modelu Prius s hybridním pohonem hranici 3 milionů vozů.

Poprvé model Prius představila Toyota v roce 1997, kdy se jednalo celosvětově o vůbec první velkosériově vyráběný osobní vůz s hybridním pohonem. Druhá generace následovala v roce 2003 a třetí generace pak v roce 2009.

Mezi první a třetí generací tohoto modelu se TMC podařilo zásadním způsobem snížit náklady na hybridní soustavu, a to o plné dvě třetiny, při současném poklesu emisí CO2 ze 114 g/km na 89 g/km (v evropském kombinovaném jízdním cyklu).

O tom, že jde vývoj v tomto segmentu velmi dopředu, svědčí fakt, že při vývoji třetí generace podala Toyota 1 261 patentových přihlášek.

Pracuje se již na Priusu IV

Nyní se již připravuje prius čtvrté generace. Ve fiskálním roce (končícím v březnu 2014) Toyota plánuje investovat 890 mld. jenů do vývoje ekologických technologií i do posílení nové platformy a vývoje nejdůležitějších komponent.

Součástí investic do výzkumné a vývojové infrastruktury je i nové výzkumné a vývojové zařízení (na ploše 651 hektarů) a nová Technická budova vývoje a výroby hnacích jednotek (dvanáctipodlažní budova o celkové podlahové ploše 100 000 m²) ve městě Toyota City v prefektuře Aiči, která poslouží jako základna vývoje hnacích ústrojí příští generace.

Toyota bude mít také Laboratoř aerodynamiky (s možností simulovat vítr o rychlosti 250 km/h).

Priusů první generace se do roku 2003 prodalo 123 000 kusů, druhé již téměř 1,2 milionu kusů a třetí za čtyři roky skoro 1,7 milionu kusů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy