The Grand Tour po druhém dílu spíš nudí. Clarkson a spol. by se měli vyhnout slaboduchým vtipům

Jan Markovič Jan Markovič
30. 11. 2016 17:35
Jeremy Clarkson, James May a Richard Hammond jsou zpátky. Ovace střídá nadšení z prvního dílu, který triumfoval nejen skvostným nástupem Clarksona na pódium za doprovodu letky stíhaček a obrovského množství aut, ale i vtipným pojetím a zábavným testem trojice supersportů. Zdálo se, že se trio vrátilo v plné parádě. Po skončení druhého dílu bychom se ale mohli trochu obávat, zda radost z návratu neskončí příliš brzy.
The Grand Tour na začátku nasadil opravdu vysokou laťku a bylo by škoda, aby se nad ni už nedostal.
The Grand Tour na začátku nasadil opravdu vysokou laťku a bylo by škoda, aby se nad ni už nedostal. | Foto: Repro YouTube

Námět pořadu The Grand Tour slibuje nebývalé nápady a jeho astronomický rozpočet, který se rovná špičkovým trhákům z Hollywoodu, zase zajímavou podívanou. Kamera a její kvality jsou bezchybné a to, co jsme znali z posledních dílů Top Gearu, než Clarkson odešel, ještě posouvá na nový level.

Díky vysokému rozpočtu může celý štáb cestovat kamkoliv na světě a totéž se týká i moderátorů. Možnost přesunout se v každém díle do jiného státu a vlastně i na jiný kontinent je oproti Top Gearu obrovskou výhodou. Produkce toho zatím dobře využila, když v druhém díle z Jihoafrické republiky alespoň na moment zapojila místního kutila s replikou závodního vozu.

Zábavná byla i návštěva upjatého Maye na akci jihoafrických „spinnerů“, tedy mládeže, která se baví tím, že „gumuje“ po parkovišti ve svých starých BMW za doprovodu kvílení trápených pneumatik a oblak dýmu, dokud to guma nevzdá a neexploduje. Pohled do očí šokovaného britského gentlemana obklopeného hordou potetovaných teenagerů jásajících nad bezduchou zábavou byl k nezaplacení. Bohužel to byl ten nejsvětlejší moment celého druhého dílu.

Když byli ještě Clarkson, Hammond a May v Top Gearu, diváci se těšili na jejich dlouhé reportáže, které proplouvaly kompletně celým dílem, nebo dokonce pokračovaly i do dalšího. Jejich cesty napříč Afrikou, Jižní Amerikou nebo jen do přilehlé Francie, ale v absolutně laciných autech, bavily každého. Škoda že jsme se zatím něčeho podobného nedočkali u The Grand Tour, jakkoliv k tomu název show svádí.

Místo toho jsme byli v druhém dílu svědky přestřelky na cvičišti speciálních jednotek v Jordánsku, kde měli pánové za úkol přežít. Nápad s opakováním po každém „zastřelení“ moderátora je hezký (bude se líbit hlavně hráčům počítačových her), ale po několika minutách začíná být otravný. Stěžejní materiál dílů, který byl tak dlouhý, že jej po zvyku dělili na dvě části, se po chvíli stal nudným. Útěk Clarksona před teroristy, kteří ho nejprve zprznili při nepovedeném pokusu uniknout příliš úzkým oknem a pak ho při běhu do cíle rozstříleli na kousíčky, přičemž May zase zastřelil britskou královnu, byl nejtrapnějším momentem celého dílu.

Stejně tak byla škoda, že trio víc nevysvětlilo přístup k celebritám. V prvním díle jich pozvali hned několik, ani jedna ale nedorazila. Jeremy Renner se při seskoku do studia zabil a Armieho Hammera zase zavraždil jedovatý had. Vše se odehrálo před zraky diváků. Vtipný moment šlo pochopit i tak, že už si moderátoři další známé osobnosti zvát nebudou. Překvapením druhého dílu ale byla jihoafrická herečka Charlize Theron. Tu při pokusu o příchod do studia sežral lev. Opakovaný vtip se už tolik nepovedl, ani když ho James May podpořil totožnou frází jako v prvním díle: „Znamená to tedy, že dnes nepřijde?“ Na třetí díl se tak budeme zřejmě koukat se zvědavostí, zda se bude vtip znovu opakovat.

Slabší momenty druhého dílu vytrhává už jen povedený test závodního speciálu automobilky Aston Martin, který dokazuje, že Clarkson při svých recenzích ještě o svůj pověstný humor nepřišel. Možná se zase v následujících dílech předvede a spolu s ním i jeho dva parťáci. The Grand Tour totiž na začátku nasadil opravdu vysokou laťku a byla by škoda, aby se nad ni už nedostal.

 

Právě se děje

Další zprávy