Stát spustí dotaci na nákup elektroaut firmami. Na osobní auto přispěje až 200 tisíc

Eva Srpová Eva Srpová
21. 11. 2023 16:07
Elektrické osobní i nákladní vozy budou moci podnikatelé pořídit s dotací. Ta je u osobních aut stanovená na maximálně 200 tisíc korun, u nákladních o 100 tisíc víc. Osobní elektromobil ale nesmí stát víc než 1,5 milionu korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Eva Srpová

S prvním prosincem spustí ministerstvo průmyslu a obchodu výzvu na podporu nákupu elektromobilů a pořízení či výstavbu dobíjecích stanic. Využít dotaci budou moci v Česku pouze podnikatelé. Na podporu je v resortu vyhrazeno 1,95 miliardy korun. Informaci přinesl deník E15.

"V tuto chvíli předpokládáme, že žádosti budou moci malé, střední a velké podniky podávat od 1. ledna příštího roku do konce září 2025," říká pro Hospodářské noviny Marek Vošahlík, vedoucí tiskového oddělení na resortu MPO.

Pro využití dotace ale firmy musí vůz pořídit prostřednictvím komerčního úvěru. Finanční příspěvek stát poskytne prostřednictvím Národní rozvojové banky (NRB). "Díky tomuto modelu financování dosáhnou na pořízení elektromobilu i ti podnikatelé, kteří by si jeho pořízení nemohli sami dovolit. Zájemci o podporu nemusí čekat na datum příjmu žádosti, již nyní se mohou obracet přímo na leasingové společnosti, které mají smlouvu s NRB," informuje Vošahlík.

Tato finanční záruka za úvěr je pokrytá až do výše 70 procent jistiny. V případě pořízení například osobního vozu může rozvojová banka poskytnout záruku za úvěr od 300 tisíc do 1,5 milionu korun.

To znamená, že do limitu se vejde většina mainstreamových elektromobilů, tedy namátkou například Tesla Model 3 i Y, Škoda Enyaq, Volkswagen ID.3, ID.4 i ID.5, MG4 i MG5, Kia EV6 či Hyundai Ioniq 5 a 6. Limit těsně splní dokonce i nejslabší varianty prémiových značek, jako je Mercedes-Benz EQB či BMW i4.

Deník E15 informuje, že není pro podnikatele stanoven limit na počet elektromobilů, které půjde s podporou státu pořídit. Stát má ale podmínku, musí takto finančně podpořit nákup 4055 aut.

Ministerstvo zveřejnilo také maximální finanční příspěvek, který půjde čerpat. U osobních elektromobilů se jedná až o 200 tisíc korun, u elektrických či vodíkových nákladních vozů je maximální hranice 300 tisíc korun. Na pořízení nabíjecí stanice se střídavým, tedy AC proudem je vyhrazeno až 50 tisíc korun, u výkonnějších stejnosměrných DC nabíječek s výkonem do 40 kW pak 100 tisíc, respektive 150 tisíc korun s výkonem nad 40 kW.

Dotace putuje z peněz Evropské unie v rámci programu Národní plán obnovy. Na pořízení aut je vyhrazeno 1,65 miliardy korun, 300 milionů pak na pořízení nabíjecích stanic. Podrobnější a finální podmínky a informace stanoví výzva na začátku prosince tohoto roku. S podporou nákupu elektroaut soukromými osobami stát nepočítá.

 

Právě se děje

Další zprávy