Speciální palivo, obří gumy... Tak jely Toyoty na pól

Radek Pecák Radek Pecák
4. 4. 2012 6:48
V Antarktidě najezdily speciálně upravené vozy Toyota přes 70 000 kilometrů
Foto: Toyota

Teplota vzduchu běžně přes mínus 50 stupňů, nadmořská výška i přes 3400 metrů. Takové byly podmínky v Antarktidě pro dvanáct vozů značky Toyota, které využili pro své expedice polárníci ze společnosti Arctic Trucks.

Aby bylo možno vozy používat, muselo být v nádržích letecké palivo Jet A-1, pro jízdu po sněhu a ledu se použily obří pneumatiky podhuštěné na necelých 20 kPA, když normální hodnota huštění je 200 kPa. Díky tomu byla dotyková plocha 17x větší než u klasické a správně nahuštěné pneumatiky a vozy se tak nepropadaly. Samozřejmě byly vybaveny i podstatně zvětšenými nádržemi paliva až na 800 litrů. 

Dobyto...
Dobyto... | Foto: Toyota

Celkem se do expedic zapojilo deset vozů Hilux, z nichž dva byly předělány na pohon 6x6, dále jeden Land Cruiser 150 a jedna Tacoma.

Při pěti expedicích najezdili jejich členové více než 70 000 kilometrů.

Vozy jely jako doprovod lyžařského závodu

Mimo jiné se vozy využily pro stavbu expedičního skladu paliva a instalaci meteorologické stanice.

Auta nesloužila pochopitelně jen k přepravě, museal zastat mnoho dalších úkolů
Auta nesloužila pochopitelně jen k přepravě, museal zastat mnoho dalších úkolů | Foto: Aktuálně.cz

Extrémní zkouškou pro materiál i lidské posádky byl dvojitý přejezd Antarktidou, organizovaný společností "Extreme World Races" (EWR) a doprovázený týmem britské televizní stanice BBC. Při nejdelší expedici v historii na tomto kontinentu urazil vůz Toyota Hilux vždy 9 500 kilometrů.

Kromě toho se Arctic Trucks a Toyota zúčastnili expedice na Jižním pólu, která byla organizována k 20. výročí nezávislosti Kazachstánu.  K 100. výročí dobytí Jižního pólu a  souboje mezi polárními badateli Scottem a Amundsenen zorganizovala společnost EWR mimo jiné obnovený legendární lyžařský závod, který také podpořila společnost Arctic Trucks s vozy značky Toyota.

 

Právě se děje

Další zprávy