Benzina, Áfor, Minol. Barevné i černobílé vzpomínky na socialistické čerpací stanice

Pumpa v Budapešti v roce 1966.
Jak už jsme psali, podoby čerpacích stanic Benzina byly napříč republikou různé a ještě v 70. letech se objevovaly i ty úplně bez přístřešku. Tady snímek z jedné čerpací stanice na Klárově zhruba o dekádu dříve, kde zrovna někdo tankuje palivo do Tatraplanu.
Tohle je pro změnu pohled do Polska, kde měla za socialismu monopol na prodej pohonných hmot společnost CPN. Ta přežila i privatizaci, koncem 90. let se ale sloučila do koncernu PKN Orlen.
Nová pumpa Áfor na konci 60. let.
V Jugoslávii byla od 60. let dominantní síť čerpacích stanic INA, která vznikla sloučením několika už dříve existujících společností zaměřujících se na produkci a prodej benzinu a nafty. Značka INA existuje mimochodem dodnes a je ve vlastnictví maďarské skupiny MOL.
Foto: Fortepan / FŐMTERV
Jan Matoušek Jan Matoušek
26. 3. 2024 5:41
Nejdřív za čtyři koruny, pak za 2,10. Tak se vyvíjela v 50. a 60. letech cena benzinu v Československu. Síť stanic Benzina teprve rostla, o dnešních službách pro motoristy si mohly tehdejší pumpy nechat jen zdát. Jak to nejen na československých čerpacích stanicích za socialismu vypadalo, najdete v následující galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy