Potvrzeno. Nové auto od Seatu se bude vyrábět v Česku

Radek Pecák Jiří Hovorka Radek Pecák, Jiří Hovorka
6. 6. 2014 10:00
Nové SUV, které má pomoci dostat Seat do zisku, budou montovat dělníci východočeského závodu značky v Kvasinách.
Z tohoto konceptu bude nový Seat s největší pravděpodobností vycházet.
Z tohoto konceptu bude nový Seat s největší pravděpodobností vycházet. | Foto: Aktuálně.cz

Barcelona, Mladá Boleslav - Z výrobních linek automobilky Škoda v Česku začne zhruba za dva roky sjíždět další vůz španělské značky Seat. Po liftbacku Toledo, který je dvojčetem tuzemské Škody Rapid, to bude středně velké SUV.

V rozhovoru pro agenturu Bloomberg to potvrdil šéf španělské značky Jürgen Stackmann.

Nové SUV, které má pomoci dostat Seat do zisku, budou montovat dělníci východočeského závodu značky v Kvasinách. "V Kvasinách byla dostupná kapacita a jsme rádi, že ji můžeme využít. Jde o velmi nákladově efektivní závod," řekl Stackmann.

Od roku 2016

Informaci potvrdil online deníku Aktuálně.cz i mluvčí Škoda Auto Jozef Baláž. "Ano, bylo o tom rozhodnuto. Jsme samozřejmě rádi, protože jsme o tento projekt dlouhodobě usilovali. Závod Kvasiny, do něhož jsme v posledních letech investovali značné sumy, bude včas připraven," ujistil Baláž.

"Počítáme nyní s novými investicemi i s růstem pracovních míst, zatím je však brzy na to, říkat přesná čísla," dodal Baláž

Podle informací, které má Aktuálně.cz k dispozici, se v Kvasinách bude vyrábět středně velké SUV, postavené na platformě MQB. Tedy té, která se skrývá v útrobách například Volkswagenu Golf, ale také Škody Octavia a Seatu Leon.

Produkce nového vozu by měla začít v roce 2016, což je také doba, kdy by se měla objevit na trhu nová generace vozu Yeti - zatím jediného SUV tuzemské značky. Oba tyto vozy budou mít řadu společných dílů.

Oba podniky z koncernu Volkswagen ale vůz vyvíjely samostatně. "Nové SUV bude mít nepochybně charakter, který je typický pro naše současné vozy," potvrdil Filip Stoulil z českého zastoupení značky Seat. Bližší informace ovšem zatím odmítl poskytnout.

Škoda se chystá nabídnout i další, tentokrát větší vlastní SUV. To by mělo přinést zisky především díky zákazníkům z Ruska a Číny.

Nový roomster mimo Česko

To, že se modely nemusí nutně vyrábět v domovské zemi konkrétní značky, je v koncernu Volkswagen - a nejen v něm - poměrně běžná praxe.

I Škoda už zadává výrobu svého modelu Citigo bratislavské továrně Volkswagen, kde na stejné lince vznikají i vozy Volkswagen Up a Seat Mii.

Další škodovkou, která se nebude vyrábět v Česku, se po konci životního cyklu této generace stane automobil Roomster. Druhá generace začne vyjíždět z výrobního závodu Volkswagen v Polsku.

Seat není od roku 2007 ziskový

Seat nebyl v zisku od roku 2007, informuje Bloomberg. Loni zmírnil ztrátu, když skončil 152 milionů eur v minusu, zatímco v roce 2012 ztráta činila 156 milionů eur. Seat loni zvýšil dodávky vozů o 11 procent, když na trh dodal 355 tisíc vozů.

Od vstupu do segmentu SUV si slibuje další růst prodejů, když tento segment podle odhadů Seatu v posledních pěti letech vzrostl o 40 procent. „Je to pro nás nesmírně důležitý krok, že se dostaneme do segmentu kompaktních SUV,“ řekl Bloombergu Stackmann.

 

Právě se děje

Další zprávy