S přezouváním řidiči letos otálejí. Ukolébalo je teplé počasí, teprve čekají na mráz

ČTK Jakub Stehlík ČTK, Jakub Stehlík
1. 11. 2022 17:15
Na zimní pneumatiky přezula k prvnímu listopadu den polovina řidičů. Příčinou je především velmi teplé počasí, které je nenutí k tomu, aby urychleně navštívili servis nebo si kola vyměnili svépomocí.
Foto: iStock

Na zimní pneumatiky k prvnímu listopadu přezula jen necelá polovina řidičů, loni to přitom bylo touto dobou 70 procent. Důvodem je nadprůměrně teplý říjen, kdy řada řidičů čeká na první mráz. Vyplývá to ze statistiky serveru Pneumatiky.cz.

Od 1. listopadu přitom platí povinnost zimních pneumatik, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. Podle Vojtěcha Schwangmaiera z webu je vhodné na zimní pneumatiky kvůli jejich vlastnostem přezout již tehdy, kdy průměrné denní teploty klesnou pod sedm stupňů. "Osobně bych přezouvání dál neodkládal. Riziko námrazy je v listopadu den ode dne větší a pneuservisy budou v následujících týdnech zatíženy nejvíc z celého roku," dodal.

Pneumatiky letos průměrně zdražily o 13 procent, tedy pod úroveň inflace. Za sadu pneumatik letos podle Pneumatiky.cz řidiči utratí v průměru 10 052 Kč, což je o 1485 Kč více než v minulém roce. Cena průměrná objednávky výrazně vzrostla kvůli zdražování i nákupu větších rozměrů, které obouvají novější auta.

"Každoročně stále více řidičů přezouvá na pneumatiky s průměrem 18 a více palců, které jsou dražší. Loni tyto pneumatiky nakoupilo 16,7 procenta řidičů, letos už 19 procent," dodal Schwangmaier. Ceny podle něj budou pravděpodobně do konce roku nadále růst.

Pneuservisy od jarní sezony podle vyhledávače GetFix zdražily v průměru o 12 procent. Od minulého podzimu se tak cena přezouvání zvýšila zhruba o pětinu. "Jsou však výjimky, které drží ceny stále na stejné úrovni, a ty mají enormní počet objednávek. Tento rok je přezouvání postupné, protože ještě nebyla výrazná zima. Očekáváme nárůst objednávek s příchodem prvních minusových teplot. Zájem o on-line objednání vzrostl od jara asi o 30 procent," uvedl ředitel GetFix Stanislav Toman.

U většiny servisů je v současnosti možné sehnat volný termín zhruba za týden, některé hlásí plný rezervační systém. Jak na výměnu kol svépomocí, redakce Aktuálně.cz radí tady

V případě nehody je podle údajů společnosti Uniqa pojišťovna oprávněna krátit svou náhradu, ale jen tehdy, je-li prokazatelná příčinná souvislost mezi použitými pneumatikami a vznikem škody a její výší. Pokud pneumatiky při nehodě nehrály roli a škoda by nastala i při optimálním obutí vozidla, pojišťovna své pojistné plnění nekrátí.

 

Právě se děje

Další zprávy