S dieselem a lepší výbavou za více než milion. Škoda odhalila ceny Superbu a Kodiaqu

Škoda Superb Combi startuje na 1 035 900 korunách s naftovým dvoulitrem.
Foto: Škoda Auto
Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 11. 2023 12:00
Jen krátce po světové premiéře odhalila Škoda Auto ceny dvou svých očekávaných novinek. Ani Superb Combi, ani Kodiaq se v zatím odhalených specifikacích nedostanou pod milionovou hranici, Kodiaq je ale přesto výhodnější než dříve. Škodovka totiž přidala výbavu navíc. Oba modely budou zatím k dispozici s naftovým dvoulitrem.

Zatímco dosluhující Superb Combi startuje na 920 900 korunách s benzinovou přeplňovanou patnáctistovkou, novinka podle aktuálně zveřejněného ceníku stojí od 1 035 900 korun. Pod kapotou má ovšem dvoulitrový turbodiesel s výkonem 110 kilowattů v kombinaci se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem DSG.

Za 980 900 korun jej nabídlo i dosluhující provedení, čistě cenou je tedy nová generace o 55 tisíc korun dražší. Fakticky ale Superb zdražil podle automobilky jen o 7100 korun. Jak je to možné? Má totiž výbavu navíc. Základní verze Selection dostala oproti dřívějšímu základu Style sledování mrtvého úhlu, třízónovou automatickou klimatizaci, masážní sedadla nebo udržování jízdního pruhu. Přišla sice o navigaci a bezklíčkové odemykání, přesto má výbava navíc hodnotu 21 tisíc korun.

Kromě vyjmenovaných prvků má Superb Combi také přední a zadní parkovací senzory, couvací kameru, tempomat, částečně elektrická přední sedadla nebo 17palcová litá kola.

Vedle provedení Selection zveřejnila Škoda také ceník luxusnějšího provedení Laurin & Klement, které stojí přesně o 200 tisíc korun více, tedy 1 235 900 korun. U něj je podle automobilky cenový skok na úrovni 52 100 korun oproti dřívějšku, opět má totiž spoustu výbavy navíc. Třeba průhledový displej, čtení dopravních značek, bezdrátové nabíjení chytrých telefonů nebo již zmíněnou třízónovou automatickou klimatizaci. Celkem má výbava navíc hodnotu 80 tisíc korun.

Kromě vyjmenovaných prvků nechybí ani masážní funkce předních sedadel s deseti vzduchovými vaky, elektrická roletka zavazadlového prostoru nebo paket jízdních asistentů. Všechny Superby bez rozdílu pak mají desetipalcové digitální budíky či diodová přední světla.

Také Kodiaq bude zatím k dispozici jen s dvoulitrovým TDI o výkonu 110 kilowattů a dvouspojkovým automatem DSG, stejně jako u Superbu spojeným s pohonem předních kol. Velké SUV s až sedmi místy k sezení lze zatím objednávat v jediné výbavě Selection za 1 040 900 korun.

Škoda Auto udává, že oproti předchozí generaci ve verzi Style je po započtení výbavy navíc Kodiaq dokonce o 14 900 korun levnější. Výbava, kterou předchůdce neměl, má hodnotu 42 tisíc korun a zahrnuje třeba hlídání mrtvého úhlu, udržování jízdního pruhu, čtení dopravních značek nebo třízónovou automatickou klimatizaci. Na druhou stranu ale také SUV přišlo o bezklíčové odemykání.

Dále má Kodiaq Selection v základu třeba parkovací senzory vpředu a vzadu, parkovací kameru, desetipalcové digitální budíky, automatická světla a stěrače, diodové přední světlomety nebo 17palcová litá kola.

Oba modely je možné objednávat už teď, nicméně k zákazníkům přijedou první kusy až ve druhém čtvrtletí příštího roku. Příští rok se také rozšíří nabídka motorů, mimo jiné o plug-in hybrid, silnější turbodiesel nebo benzinové přeplňované čtyřválce. Superb pak dostane i karoserii liftback. Dá se tak očekávat, že ceny obou aut klesnou v základní verzi možná i pod hranici jednoho milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy