Řidiči, pozor. Bodový systém se mění, trestá se méně

Radek Pecák Radek Pecák
27. 7. 2011 15:32
Policisté už opět budou moci přestupek řešit pouze domluvou
Stát!
Stát! | Foto: Ondřej Besperát

Bodovaných přestupků od neděle nebude čtyřiačtyřicet jako v minulých pěti letech, ale už jen 27.

Od 1. srpna se mění bodový systém a řidiči by proto měli zpozornět. Za co se tedy budou trestat mírněji?

Většinou jde o přestupky, které policie nepostihuje příliš často. Například novela silničního zákona ruší bodový postih za to, když nepřivoláte policii po nehodě, při které je škoda větší než 100 tisíc korun.

Senioři nemusí mít potvrzení

Dále už nebudou postihováni senioři, pokud je policie přistihne za volantem, aniž by u sebe měli lékařské potvrzení o způsobilosti k řízení, nebude bodováno ani neoprávněné užití dálnice s vozidlem, které na ni nepatří.

Když zapomenete rozsvítit, nebude to zas až tak velká tragédie.
Když zapomenete rozsvítit, nebude to zas až tak velká tragédie. | Foto: Reuters

Běžné řidiče, kteří nemají v autě speciální světlomety pro denní svícení, nebo nemají relé, které zajišťuje rozsvícení světel po otočení klíčku, bude pravděpodobně nejvíce zajímat, že jednobodový postih za nerozsvícená světla ve dne už nehrozí.

Další přestupky, které už bodovány nejsou, jsou však už diskutabilní.

Tak například nebude bodována jízda po tramvajovém pásu či v pruhu pro autobusy, bodové konto se nerozšíří tomu, kdo si na auto namontuje jinou registrační značku než tu, která na vůz patří, či pojede neoprávněně s modrým či oranžovým výstražným světlem.

Pokuty ovšem za všechny zmiňované přestupky zůstávají.

Přibude gaunerů?

"To nahrává gaunerům," říká například šéf mostecké školy bezpečné jízdy Jiří Patera. "Já tyto zmíněné přestupky pokládám za součást jakéhosi pirátského chování za volantem, a pokud budou beztrestné nebo trestány mírněji, budou se takoví lidé dopouštět čím dál častěji nejen těchto, ale i daleko nebezpečnějších prohřešků," tvrdí tento propagátor bezpečného řízení.

Na druhou stranu Patera uznává krok zákonodárců, kteří umožnili, že řidiči již nebudou dostávat body za malé překročení rychlosti. Tedy za méně než 5 km/hod v obci a za méně než deset kilometrů mimo ni. "To se opravdu občas stane každému, že na chvilku přestane sledovat tachometr," vysvětluje.

Podstatně hůře už ale nese zmírnění bodového postihu za telefonování za volantem ze tří na dva body. "My řidičům, kteří absolvují kurz na odpočet bodů u nás v Mostě, ukazujeme, jak se obtížně zvládá vyhýbací manévr pouze s jednou rukou přiloženou jakoby u ucha. A to ještě netelefonují, takže je nerozptylují sdělované informace," tvrdí.

Stejně rozpačitý je i z toho, že alkohol do 0,3 promile je vlastně legální, i když v malém rozmezí od 0,24 do 0,30 hrozí alespoň pokuta.

Řidiči se také od 1. srpna mohou dočkat za stejné přestupky mírnější nebo žádné pokuty. Ze zákona totiž zmizela pasáž o minimální spodní hranici pokuty v blokovém řízení a zůstala tak jen horní. Takže pokud budete na policisty slušní a váš přestupek zase nebude tak moc vážný, třeba vyváznete jen s domluvou.

 

Právě se děje

Další zprávy