Legendy i obyčejná auta. Na pařížské výstavě Retromobile začala veteránská sezona

Jednou z hvězd výstavy bylo dokonale zrestaurované Lamborghini Miura SV prezidenta FIA Jeana Todta.
Jedním z největších lákadel letošního ročníku Retromobile byla oslava sta let automobilky Citroën. Ten se na tuto příležitost dobře připravil a v nápadité expozici ukázal hned třicet svých modelů. Deset sériových, deset koncepčních a deset závodních. Auta byla různého stáří, šlo ale nepochybně o ikony. Mezi osobními vozy tak zářil model Méhari, známý i z filmů o četnictvu s Louisem de Funésem.
Nezastupitelné místo má v historii automobilky i model CX, který v roce 1975 získal titul evropského auta roku. Vyráběl se až do roku 1991, přičemž šlo o poslední Citroën před převzetím Peugeotem. V pozadí je vidět i extravagantní limuzína C6.
Co by to však bylo za oslavy bez bohyně alias Citroënu DS. Na výstavišti jich bylo k vidění skutečně mnoho, jedna celá expozice byla věnována unikátním kabrioletům, za jejichž vznikem stál z velké části karosář Henri Chapron. Na stánku Citroënu však byla k vidění verze 21 Pallas...
... a také závodní úprava DS z roku 1969 a konkrétně z marocké rallye.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
14. 2. 2019 8:42
Stejně jako autosalonová sezona začíná v americkém Detroitu, ta veteránská má svůj začátek v Paříži. Francouzská metropole tradičně v únorovém termínu hostí výstavu Retromobile. Na ní je možné prohlédnout si celou plejádu zajímavých old- i youngtimerů, případně si některý z automobilů odvézt domů. Letošní ročník byl specifický hned několika jubilei. Tím nejvýznamnějším je 100 let Citroënu. Stejnou metu si připomnělo Bentley, ještě o deset let víc oslavilo Bugatti, šedesátiny slaví Mini a sedmdesátiny Abarth. Na zajímavosti z pařížské akce se můžete podívat do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy