Registrační značky na přání čeká další odklad. STK zpřísní

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 7. 2014 13:55
Výrobu značek už nemá zajišťovat ministerstvo dopravy jako dosud, ale licencovaní soukromí výrobci, u nichž by si je objednával majitel vozidla.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Registrační značku na přání (dříve SPZ - státní poznávací značku) si budou moci majitelé aut v Česku legálně koupit až od ledna 2016. Příslušná novela přitom měla původně platit od letošního roku, později byla odložena na rok 2015.

Vláda dnes rozhodla o odkladu účinnosti novely na 1. ledna 2016. Systém vydávání značek pro automobily by se totiž podle nového návrhu ministerstva dopravy měl kompletně změnit podle německého modelu.

Výrobu značek by už nezajišťovalo ministerstvo dopravy jako dosud, ale licencovaní soukromí výrobci, u nichž by si je objednával majitel vozidla. Výrobci musí splnit technologické požadavky na dostatečnou kvalitu bezpečnostních prvků na samotných značkách.

Povinné fotky z STK

Roční odklad čeká také zavedení obrazových záznamů vozidel ve stanicích technické kontroly (STK). To má zabránit podvodům, kdy oprávnění k provozu dostanou i vozidla, která na kontrolách fyzicky přítomna nebyla. Původně ministerstvo požadovalo, aby se přítomnost vozidel na technických kontrolách dokazovala pořízením videozáznamu, nyní se chce spokojit jen s fotografiemi.

Odklon od kamerového systému příznivě hodnotí i provozovatelé stanic technické kontroly. "Záběry budou nic neříkající a my budeme obviňováni, že je úmyslně děláme špatně," uvedl předseda Profesní komory STK Jiří Rejmon.

Problém by prý například nastal v situaci, kdy by se na záběru měl objevit identifikační VIN kód vozidla, který je u různých vozidel různě umístěný, a to mnohdy na obtížně přístupných místech. Dvojice fotografií ze začátku a konce kontroly a případná samostatná fotografie VIN kódu jsou podle něj dostatečný důkaz, že vozidlo na prohlídce skutečně bylo.

Pořizování obrazového záznamu z prohlídky STK dnes není povinné. Podle Rejmona ale zhruba třetina všech stanic fotografie vozidel z prohlídek pořizuje.

Času bylo dost, tvrdí Stanjura

Podle ministerstva dopravy není dostatek času pro zavedení obou systémů už od počátku příštího roku, nebo by bylo spojeno s vysokými náklady.

Bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) však namítá, že novela byla přijatá už v polovině loňského roku s účinností od 1. ledna 2015 proto, aby byl čas na dopracování doprovodné legislativy a aby všichni účastníci měli dostatek času se na změny připravit. Další odsun termínu proto považuje za důkaz nečinnosti úřadu vedeného ministrem Antonínem Prachařem (ANO).

Prachař nicméně řídí resort teprve od konce letošního ledna. Po předčasném pádu vlády Petra Nečase, v níž byl Stanjura ministrem, přechodně vládl kabinet vedený Jiřím Rusnokem s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem (SPOZ).

 

Právě se děje

Další zprávy