Požár zachvátil centrum Bánské Štiavnice, které je v UNESCO. Na místě jsou i vojáci

18. 3. 2023 17:20
Požár zachvátil centrum Bánské Štiavnice, které je v UNESCO. Na místě jsou i vojáci

Na náměstí v centru Banské Štiavnice na středním Slovensku dnes dopoledne vypukl požár, který  zasáhl několik budov. Na místě zasahuje přes 30 profesionálních i dobrovolných hasičů, uvedla podle deníku Sme mluvčí hasičského sboru, a na pomoc byli povoláni vojáci.

Požár vznikl v budově, kde sídlí turistická atrakce s názvem Banka lásky. Později se rozšířil na budovu archivu, základní uměleckou školu, budovu takzvaného Berggerichtu, a pizzerii. Historická část města je památkovou rezervací a je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Podle policie, která označila situaci za velmi vážnou, není příčina zatím známá, ale pravděpodobně šlo o zkrat elektrického vedení. Server sme.sk kolem 17. hodiny napsal, že se požár podařilo stabilizovat.

Nad škodami v Banské Štiavnici projevila lítost prezidentka Zuzana Čaputová, která město označila za jedno z nejkrásnějších na Slovensku. "Pomoc Slovensku nabídl český ministr zahraničí Jan Lipavský. "Se slovenskou stranou jsme v kontaktu. Česko je připraveno okamžitě pomoci," napsal na Twitteru.

 

Právě se děje

Další zprávy