Prodeje aut v Evropě opět klesly. Únorové výsledky byly nejhorší v historii

ČTK ČTK
17. 3. 2022 11:55
Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v únoru meziročně snížil o 6,7 procenta na 719 465 vozů, výrobci nadále čelili výpadkům v dodavatelských řetězcích.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Škoda Auto

Jde o nejslabší únorový prodej od začátku sledování údajů, oznámilo v tiskové zprávě Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Tempo poklesu prodeje v únoru zrychlilo z lednových šesti procent.

Český Svaz dovozců automobilů už dříve uvedl, že v České republice se prodej nových osobních aut v únoru meziročně snížil o 3,1 procenta na 14 225 vozů. V prvních dvou měsících roku nicméně o 3,4 procenta vzrostl a dostal se na 30 488 vozů, zatímco v celé EU ve stejném období o 6,4 procenta klesl a činil 1,4 milionu vozů.

Sdružení ACEA upozornilo, že na největších automobilových trzích v Evropské unii se údaje o únorovém prodeji různí. Ve Francii se prodej meziročně snížil o 13 procent a v Itálii téměř o 23 procent. V Německu naopak prodej meziročně o více než tři procenta vzrostl, ve Španělsku se zvýšil téměř o sedm procent.

Automobilce Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, v únoru prodej v zemích EU meziročně klesl o 13,1 procenta na 38 268 vozů. Podíl této značky na unijním trhu se tak snížil na 5,3 procenta z 5,7 procenta před rokem, uvádí ACEA.

Automobilový průmysl se už delší dobu potýká s nedostatkem čipů a dalších součástek. Situaci navíc v posledních týdnech zkomplikoval útok ruských vojsk na Ukrajinu. Škoda Auto stejně jako celý koncern Volkswagen kvůli invazi pozastavila veškeré své aktivity v Rusku, kromě toho čelí výpadku v dodávkách součástek z Ukrajiny.

"V důsledku přerušení dodávek kabelových svazků z Ukrajiny jsme zastavili výrobu modelu Enyaq iV. Naši odborníci usilovně pracují na hledání dostupných alternativ a na obnově dodávek. U ostatních modelů mohou výpadky dodávek krátkodobě způsobovat výrobu nekompletních vozů nebo přerušení výroby, zatím se však logistice toto riziko daří minimalizovat," sdělila ve středu ČTK mluvčí mladoboleslavské automobilky Gabriela Slabihoudková.

 

Právě se děje

Další zprávy