Přehled 30 aut s nejnižšími náklady na palivo. Vedou elektromobily, pole za nimi je ale vyrované

Jízda na elektřinu je levná, obvykle však krátká.
1. Volkswagen e-Up 43,30 Kč. Tolik činí náklady na ujetí stovky kilometrů tohoto elektromobilu. Podle tabulek má na tuto vzdálenost spotřebu 11,7 KWh a při násobení současnou průměrnou cenou 1 kWh elektrické energie, což je zhruba 3,70 Kč, se dostaneme k této částce. Ujetí jednoho kilometru tak vyjde na 43 haléřů.  Cena auta je v současné době 619 900 Kč.
2. Nissan Leaf - 44,4 Kč. Elektromobil od Nissanu je větší než Up. Tabulková spotřeba elektřiny na sto kilometrů je ale pouze o 0,3 kWh vyšší. Auto lze pořídit od částky 730 000 Kč.
3. Volkswagen e-Golf - 47 Kč. Spotřeba je přesně je 1 kWh vyšší než u malého vozu e-Up. Cena nyní činí 930 900 Kč.
4. BMW i3 - 47,70 Kč. Také futuristický elektromobil bavorské automobilky dokáže výši nákladů na sto kilometrů stlačit pod úroveň 50 Kč. Platí se za něj ale 936 000 Kč.
Foto: Radek Pecák
Radek Pecák Radek Pecák
27. 2. 2016 13:13
Z hlediska provozních nákladů na palivo jsou v současné době stále nejvýhodnější elektromobily. Platí to i při nynějších nízkých cenách benzinu a nafty. Vyplývá to z porovnání nejúspornějších vozů ve všech sedmi kategoriích podle typu pohonu. Nyní si zákazníci mohou vybírat z klasických benzinových či naftových aut, dále z vozů umožňujících jízdu na stlačený zemní plyn nebo LPG, klasických hybridních automobilů, hybridů s možností externího dobíjení a plnohodnotných elektromobilů. Tuto výhodu elektromobilů ale dosti sráží jejich vysoká pořizovací cena. O další pozice za elektromobily se již "perou" auta na CNG, hybridy s možností dobjíjení baterií ze zásuvky i klasická dieselová auta.

Porovnávat nová auta na českém trhu i podle jiných parametrů, než jsou provozní náklady na palivo, můžete v přehledných tabulkách zde.

 

Právě se děje

Další zprávy