Povinné ručení zdraží. Pojišťovny na něm prodělávají

Radek Pecák Radek Pecák
3. 7. 2012 6:30
Odchod Directu ale zatím situaci na pojistném trhu nezmění
Foto: Radek Pecák

Doby, kdy motorista rok od roku platil za svůj vůz nižší povinné ručení, již brzy, zdá se, skončí. Vyplývá to z názorů odborníků i z vyjádření představitelů největších pojišťoven v České republice.

Nejvíce kategorické stanovisko poskytl redakci Aktuálně.cz tiskový mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Podle něho v oblasti pojištění motorových vozidel v posledních letech panuje regulérní cenová válka, a toto pojištění se tak dostává na samou hranici ekonomické únosnosti.

Letos již dokonce náklady spojené s provozováním tohoto druhu pojištění překročily příjmy z pojistného. "Začátkem loňského roku spadly ceny na novém obchodu meziročně až o 20 procent. To má na ekonomiku tohoto produktu samozřejmě velmi negativní dopad," komentuje Zavoral.

Navíc se tak podle něho děje v situaci, kdy roste průměrná výše škody. "Zejména pak u škod na zdraví, kde došlo za posledních 10 let ke zdvojnásobení a trend se stále zhoršuje," dodává.

Loňský rok byl přelomový

S tím korespondují zjištění poradenské firmy Deloitte: "Z našich analýz vyplývá, že do roku 2011 celkové pojistné POV stále ještě stačilo na pokrytí škodních a správních nákladů. Dále pozorujeme, že zatímco celková výše škod po roce 2005 stagnovala, celkové vybrané pojistné výrazně klesá," uvádí se v její zprávě.

"Přitom dostupné výsledky za první čtvrtletí 2012 naznačují, že oproti stejnému období roku 2011 došlo k dalšímu poklesu průměrného pojistného za celý trh až o 9 %," dodává její autor.

Deloitte pojišťovny varuje, že "... stále se snižující průměrné pojistné nových smluv již nepostačuje na krytí souvisejících škod a nákladů." Stejné je to údajně i v oblasti havarijního pojištění.

Pojišťovny to při své snaze postupně zvyšovat ceny nových pojistek ovšem nebudou mít jednoduché, zvláště v době internetových srovnávačů cen pojištění: "Odchodem Direct Pojišťovny z českého trhu se sice sníží konkurence, nepatrně nižší nabídka produktů se ale na cenách pojištění nijak neprojeví," domnívá se například představitel jednoho ze srovnávačů Pavel Ronovský.

Minimálně je nyní ale téměř jisté, že další snižování cen pojistného nelze dost dobře očekávat.

Brzy se vyplatí fixace

Proto bude zřejmě čím dál větší zájem o jakousi fixaci cen pojistného, tedy uzavírání pojistných smluv na delší dobu, než je dosud obvyklý jeden rok.

Na současnou situaci již zareagovala pojišťovna Direct. Nikoli ovšem zdražením pojistek, ale odchodem z trhu. Nové smlouvy už uzavírat nelze a staré pouze doběhnou.

Důvodem utlumení činnosti pojišťovny v ČR jsou podle jejího vyjádření právě nepříznivé podmínky na českém pojistném trhu, které neumožnily docílit dostatečné velikosti a ziskovosti v přijatelném časovém horizontu

Pojišťovna vstoupila na český trh v polovině května 2007 s přímým prodejem autopojištění. Nejdříve nabízela povinné ručení, které pak doplnila o havarijní pojištění. V dubnu 2009 rozšířila nabídku o pojištění majetku a odpovědnosti občanů a od loňského podzimu nabízí klientům také cestovní pojištění.

Vlastníkem Direct pojišťovny se v červnu 2009 stala britská pojišťovací skupina RSA Insurance Group Plc.

 

 

Právě se děje

Další zprávy