Řidičům se konečně ulehčí jednání s úřady. O řidičák si mohou žádat online

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
9. 12. 2022 13:14
Ztratili jste řidičský průkaz, nebo vám končí platnost? Nově je možné o něj zažádat elektronicky a pro doklad si už jen dojít. Díky internetovému portálu ministerstva dopravy má motorista na jednom místě informace o svých aktuálně vlastněných vozidlech a stavu bodového konta.
Fronty na úřadech - ilustrační foto.
Fronty na úřadech - ilustrační foto. | Foto: Profimedia.cz

Fronty na úřadech by mohly být kratší. Ministerstvo dopravy spustilo internetový Portál dopravy. Na jednom místě nabídne vyřízení různých dopravních agend od podání žádostí o řidičský průkaz, přes výpis z bodového hodnocení řidiče až po prodej elektronických dálničních známek.

Portál je úzce propojený s již fungujícím portálem občana a má i podobnou grafiku, popsal na tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka. K omezené části služeb se podle lidé dostanou bez přihlášení, k dalším po ověření prostřednictvím eObčanky nebo například bankovní identity.

Novou možností u řidičských průkazů je elektronická žádost nejen pro případ konce platnosti dokladu, ale i kvůli jeho ztrátě. Pro zhotovený průkaz pak musí motorista na úřad dojít. V budoucnu mohlo být možné si ho vyzvednout nejen v registru řidičů, ale například i na poště, uvedl ministr. Portál umožňuje i nahlížení do karty řidiče a stavu jeho bodového konta, údajů o minulých přestupcích nebo údajů o zákazech řízení či o profesní způsobilosti. Podobné možnosti nabízí i pro plavbu nebo letectví, včetně přihlášek na zkoušky.

V sekci vozidel nabídne portál možnost koupě dálniční známky nebo placení mýta. Dále obsahuje údaje o všech aktuálně vlastněných vozidlech i základní údaje o těch, které motorista provozoval v minulosti. Je také možné zkontrolovat údaje o tachometru na základě VIN nebo si vyplnit žádost o zápis vozidla do registru. Tu je ale stále nutné vytisknout a donést na úřad fyzicky. V budoucnu by mělo být možné podle Kupky provádět změny v registru elektronicky.

 

Právě se děje

Další zprávy