Zbytečně drahá dovolená. Kolik stojí pokuty v oblíbených destinacích?

Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 6. 2023 6:02
Autem do zahraničí vyráží v létě každoročně spousta Čechů. Míří do Chorvatska k moři, ale i do Německa nebo Rakouska za nákupy. V souvislosti s autem pak většinou řeší platby za dálnice, tunely nebo pojištění. Pozornost by se přitom měla věnovat také pravidlům provozu, i za relativně malý prohřešek totiž hrozí leckde vysoká pokuta.

Do přehledu pokut jsme vybrali deset oblíbených dovolenkových destinací Čechů, případně země, přes které většinou jezdí například do Chorvatska. Hrozí tak, že právě v nich nejčastěji poruší předpisy. Při tvorbě jednotlivých tabulek nám pomáhaly kromě lokálních zdrojů také informace německého autoklubu ADAC a rakouského ÖAMTC.

Foto: Thinkstock

Kolik bude stát překročení zákonného limitu? Pokud vás policisté zastaví, pak poměrně vysoké sumy. Záleží také, kolik alkoholu v krvi řidič nakonec má - podle toho jde většinou o přestupek, nebo rovnou trestný čin. V Česku je například hraniční jedno promile, do něj hrozí pokuta maximálně 20 tisíc korun a také zákaz řízení až na rok. Nad touto hranicí už jde ale o trestný čin, a řidiči tak hrozí i vězení.

Třeba ve Francii je sice tolerovaná hranice 0,5 promile, nicméně už při hladině vyšší než 0,8 promile jde o trestný čin, přičemž řidiči hrozí pokuta ve výši až 4500 eur, odebrání řidičského oprávnění až na tři roky, nebo dokonce dvouleté vězení. V hranici mezi 0,5 a 0,8 promile je trest mnohem mírnější, většinou se řeší fixní pokutou 135 eur, řidiči hrozí také odebrání řidičského oprávnění až na tři roky. V Německu je trestný čin od 1,1 promile alkoholu v krvi, při překročení této hranice stane řidič před soudem.

Za vyšší hladinu alkoholu v krvi tak v mnoha státech kromě pokuty hrozí i odebrání řidičského oprávnění, v extrémních případech dokonce možnost zabavení auta nebo vězení.

Pokuty za alkohol při řízení*

Pokuta (přepočet)
Česká republika od 2500 Kč
Francie od 3175 Kč
Chorvatsko od 9408 Kč
Itálie od 12 818 Kč
Maďarsko až 6115 Kč
Německo od 11 760 Kč
Polsko od 13 105 Kč
Rakousko od 7056 Kč
Slovensko od 4704 Kč
Slovinsko od 7056 Kč
Španělsko od 11 760 Kč

*Jedná se o pokuty u zkušených řidičů, pro začátečníky či profesionální řidiče mohou být přísnější. ***Ceny jsou přepočtem ze seznamu pokut ADAC, vychází i z dat v jednotlivých státech.

 

Právě se děje

Další zprávy