Po světě bude jezdit fabia s pořadovým číslem 3 000 000

Radek Pecák Radek Pecák
4. 5. 2012 9:24
První generace se vyráběla osm let, druhá je na trhu šestým rokem
Foto: Škoda-Auto

Z výrobní linky v mladoboleslavské továrně Škoda sjel  již třímiliontý vůz řady Fabia.

Jubilejním exemplářem  je fabia GreenLine a je určena pro zákazníka z Německa.

Fabie Škoda začala prodávat v roce 1999. Celkem bylo dosud vyrobeno 1 788 063 vozů fabia první generace a dalších 1 211 937 vozů fabia druhé generace.

První fabia se vyráběla osm let. Druhá generace tohoto malého vozu byla poprvé představena na Ženevském autosalonu v roce 2007. V dubnu 2007 byl vůz uveden na trh, nejprve ve verzi hatchback, po níž následovalo kombi. Obě karosářské verze prodělaly počátkem roku 2010 rozsáhlou modernizaci. Třetí generace by se měla představit zřejmě již v příštím roce.

Po octavii jde o druhý nejdůležitější model

V současné době je Fabia po octavií druhým nejúspěšnějším modelem automobilky. V samotném roce 2011 se celosvětový počet dodávek zákazníkům zvýšil o více než 16 procent na zhruba 267 000 vozů, což je více než čtvrtinový podíl z celosvětových prodejů značky Škoda.

"Fabia má velký podíl na úspěchu značky Škoda v historii a hraje důležitou roli také v naší Růstové strategii 2018," podtrhl předseda představenstva společnosti Winfried Vahland. „Vůz byl před zhruba 13 lety, jakožto tehdy třetí modelová řada, dalším milníkem pro naši společnost," dodal.

Fabia se v současnosti vyrábí v České republice, Číně, Rusku a Indii a prodává se ve 103 zemích celého světa. Od roku 2007 nabízí Škoda tento vůz i v ekologické verzi GreenLine. Kromě hatchbacku se prodává i kombi. To je rovněž k mání i jako sportovní verze RS.

Úspěchy i v motorsportu

V této verzi má díky systému start-stop a rekuperaci brzdné energie spotřebu pouze 3,4 litru nafty na 100 kilometrů. Emise CO2 činí jen 89 g/km.

Jméno fabia se úspěšně zapsalo i do výsledkových listin světových automobilových soutěží. Více než Fabia WRC, která měla karosérii první generace, se proslavuje současná Fabia S2000. Například se týmu Škoda Motorsport v roce 2011 podařilo zvítězit v mistrovství světa v automobilových soutěžích a získat titul v sérii Intercontinental Rally Challenge IRC.

--------------------------------------------------------------------------------

Škoda Fabia ve velkém výběru i pro vás.

 

Právě se děje

Další zprávy