Po jakých autech touží ženy, gayové nebo traktoristé? SUV zdaleka nevládnou všude

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 11. 2018 6:02
Anket vybírajících nejlepší auto roku se každých dvanáct měsíců vyhlašuje hned několik. Tradiční postavení mají například ankety o evropské, severoamerické či světové auto roku. Nejlepší vůz roku ale volí i další skupiny - vybírají tak například gayové, ženy či traktoristé. Kdo aktuálně vládne nejrůznějším anketám hledajícím to nejlepší auto, najdete v galerii.
Foto: Volvo

Evropské auto roku

Pomineme-li národní ankety o auto roku, potom má v Evropě největší tradici anketa COTY (Car of the Year, v překladu Auto roku). Prvním vítězem se stal v roce 1964 Rover 2000, přičemž kompletní žebříček vítězů můžete najít tady. Úřadujícím šampionem pro rok 2018 je SUV Volvo XC40, které ve finále porazilo Alfu Romeo Stelvio, Audi A8, BMW řady 5, Citroën C3 Aircross, Kiu Stinger a Seat Ibiza.

O vítězi rozhoduje tradičně porota složená z evropských automobilových novinářů. Českou republiku reprezentuje Jiří Duchoň, šéfredaktor časopisu Automobil Revue. Pozice nejlepšího auta v Evropě je obsazena den před zahájením ženevského autosalonu v březnu.

 

Právě se děje

Další zprávy