Lamborghini, kterému požehnal papež, má nového majitele. Na charitu půjde 18 milionů

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
14. 5. 2018 10:42
Unikátní Lamborghini Huracán, které na konci loňského roku dostal papež František, má nového majitele. Ten jej získal ve víkendové aukci konané v Monte Carlu. Více než 18 milionů korun pak hlava katolické církve rozdělí mezi několik jím vybraných charitativních projektů.
Lamborghini Huracán pro papeže Františka.
Lamborghini Huracán pro papeže Františka. | Foto: Lamborghini

Za 715 000 eur (18,2 milionu Kč) byl v sobotu vydražen unikátní bílý model vozu Lamborghini Huracán, který od italské automobilky dostal loni papež František. Informovala o tom dnes agentura AFP s tím, že výtěžek z dražby půjde na charitativní účely.

Papež František s Lamborghini Huracán.
Papež František s Lamborghini Huracán. | Foto: Reuters

Částka bude použita na financování rekonstrukce obydlí, náboženských prostor a veřejných budov v irácké oblasti Ninive s cílem pomoci válkou postiženým křesťanům "znovu najít své kořeny a důstojnost".

Kromě toho plánuje Vatikán podpořit italské sdružení, které pomáhá obětem prostitučních gangů, a dvě italské organizace působící v Africe.

Automobil v papežských barvách bílé a zlaté nabízela v Monaku v dražbě britská aukční společnost Sotheby's. Papež minulý rok v listopadu darovaný sportovní vůz posvětil a na kapotu přidal svůj podpis.

Cena vozu byla podle katalogu odhadována mezi 250 000 a 350 000 eur, nakonec se ale automobil prodal za cenu dvakrát vyšší. Identitu kupce aukční síň nezveřejnila.

Automobil samotný je Lamborghini Huracán RWD s 5.2litrovým atmosférickým desetiválcem o výkonu 426 kW. Přes sedmistupňovou automatickou převodovku se dvěma spojkami jsou poháněna zadní kola. Z 0 na 100 km/h se supersport dostane za 3,4 sekundy, maximální rychlost vozu je 320 km/h. Před předáním papeži Františkovi prošel Huracán rukama oddělení Ad Personam, které se stará o individuální úpravy vozů italské značky.

Papež je na neobvyklé dary zvyklý. V minulosti již obdržel například motocykl značky Harley-Davidson, následně jej rovněž poslal do charitativní aukce. Jeden z jeho předchůdců, Jan Pavel II., dostal čtyřstý a poslední vyrobený exemplář Ferrari Enzo. Také toto auto se prodalo v aukci. V roce 2015 přišlo nového majitele na 6,05 milionu dolarů (v přepočtu více než 129 milionů korun).

 

Právě se děje

Další zprávy