Octavia na plyn přijede v květnu, rozhodla Škoda Auto

Radek Pecák Radek Pecák
29. 1. 2014 9:00
Jeden kilometr jízdy má stát méně než jednu korunu.
Foto: Radek Pecák

Praha - Automobil, který má výrazně zvednout zájem o pohon na stlačený zemní plyn (CNG), začne společnost Škoda Auto prodávat od května.

Online deníku Aktuálně.cz to potvrdil zdroj z automobilky, který je obeznámen s termíny uvádění nových verzí škodovek na trh.

Škoda Octavia CNG bude mít výstavní premiéru na autosalonu v Ženevě v úterý 4. března. Spolu s ním automobilka odhalí i novou Octavii Scout a také koncept budoucí octavie kupé.

Octavia s pohonem na stlačený zemní plyn bude schopná jízdy i na klasický Natural 95 - na využití benzinu se vůz přepne automaticky, pokud dojde plyn.

Padesátilitrová benzinová nádrž zůstane zachována, další nádrže pak dokážou pojmout patnáct kilogramů CNG. Celkový dojezd má dosahovat 1360 kilometrů.

Při spotřebě 3,5 kilogramu plynu na sto kilometrů ujede vůz podle výrobce 420 kilometrů, dalších 940 kilometrů pak ujede díky benzinu.

Škoda Octavia CNG má pod kapotou upravený čtyřválcový turbomotor 1,4 s výkonem 81 kW. Jde o stejný motor, jako má už prodávaný Volkswagen Golf Variant TGI Bluemotion. Ten se v Česku nabízí od 468 900 korun. Cenu "plynové" octavie zatím firma neuvedla.

S pohonem na stlačený zemní plyn již Škoda v Česku nabízí model Citigo - vloni na tuzemském trhu prodala podle údajů Svazu dovozců automobilů 76 těchto vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy