Peugeot začíná prodávat elektrickou dodávku. Má i iON

Radek Pecák Radek Pecák
16. 1. 2014 6:57
Podobně jako Mercedes má francouzská automobilka v nabídce elektrický minivůz i dodávku.
Na jedno nabití ujede tato dodávka 170 kilometrů.
Na jedno nabití ujede tato dodávka 170 kilometrů. | Foto: Peugeot

Jedna ze dvou novinek, které francouzský Peugeot uvádí na počátku letošního roku, bude již druhý elektromobil v nabídce této značky. Kromě minivozu iOn si teď zákazníci budou moci koupit i elektrickou verzi dodávky Peugeot Partner.

Dojezd tohoto vozu je 170 kilometrů, maximální rychlost 110 kilometrů v hodině.

Je tedy logické, že zájem by o ní mohli mít zejména drobní podnikatelé ve velkých městech, například zásilkové služby.

Peugeot vůz nabízí ve dvou rozměrech. Kratší bude stát 684 600 Kč bez DPH, za delší variantu se bude připlácet třicet tisíc korun.

Druhou novinkou je již představený vůz Peugeot RCZ R, který je nejsilnějším sériově vyráběným silničním Peugeotem všech dob. Zákazníci si ho budou moci pořídit  za milion a dvacet pět tisíc korun k tomu. 

Dealeři Peugeotu se letos určitě těší na příchod nové generace kombi Peugeot 308 SW, jehož zavazadlový prostor je úplně stejně velký jako v octavii (610 litrů). Novinkou v nabídce ale bude také Peugeot 108, nová generace minivozu, který se vyrábí ve středočeském Kolíně.

Deník Insider již informoval, že skutečnou podobu vozu uvidí až první březnový týden návštěvníci jarního autosalonu ve švýcarské Ženevě.

Peugeotu se vloni v ČR dařilo 

Premiéry nových vozů se odehrají jednotlivě první tiskový den autosalonu na stáncích všech tří značek a do té doby ani Toyota, která představí nové Aygo, Ani Citroën, který připravuje novou C1 ani Peugeot nechtějí o voze nic prozrazovat. 

Toto je nejsilnější sériově vyráběný Peugeot všech dob - model RCZ R.
Toto je nejsilnější sériově vyráběný Peugeot všech dob - model RCZ R. | Foto: Peugeot

Obchodní ředitel Peugeotu Česká republika Marco Venturini pouze uvedl, že oproti současné generaci bude mít vůz sportovnější design a v interiéru bude mnoho variant pro jeho individualizaci podle přání konkrétního klienta, například formou barevných ozdobných lišt  a podobně.

V České republice se tyto nové vozy paradoxně začnou prodávat zhruba o měsíc později než v zemích západní a jižní Evropy. Tam jsou totiž klíčová odbytiště pro vozy tohoto typu. „Počítáme ale s tím, že čeští zájemci dostanou možnost koupit si tento vůz nejpozději v září," sdělil deníku Venturini.

Časem by se podle něho mohla objevit i verze se stahovací střechou, s elektrickým pohonem se prý v tuto chvíli nepočítá.Dosavadní „kolínská trojčata" se v továrně TPCA vyrábějí od roku 2005. Jejich výroba bude ukončena na začátku léta.

České zastoupení značky Peugeot loni zvýšilo prodej osobních a lehkých užitkových aut o 13 procent na 8884 vozů, z toho bylo 7252 osobních aut, což je pětiprocentní tržní podíl. Ten si chce letos udržet. V žebříčku značek byl pátý.

Rozrůst by se měla i síť prodejních míst, a to stejně jako loni o tři nová centra. Ta  se otevřou v Příbrami, Novém Boru a Ostravě.

 

Právě se děje

Další zprávy