Známe Auto roku v Česku. Šestý titul Škoda nepřidala

Radek Pecák Radek Pecák
20. 1. 2014 22:00
Odborná porota rozhodla, že prestižní ocenění může vozit Mazda 6.
Známe Auto roku v Česku. Šestý titul Škoda nepřidala
Známe Auto roku v Česku. Šestý titul Škoda nepřidala | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tuzemským titulem Auto roku 2014 se po celý zbytek roku může pyšnit Mazda 6. Získala největší počet hlasů od 42 členů odborné novinářské poroty.

Druhá skončila Škoda Octavia, třetí je Mercedes Benz třídy S. Finálovou pětici doplňují Jaguar F-Type a Peugeot 308.

Před rokem získala prestižní titul sedmá generace Volkswagenu Golf, s nímž je technicky spřízněná i tuzemská octavia.

Auto roku se v České republice poprvé volilo v roce 1995. V předchozích devatenácti ročnících ankety se z vítězství nejčastěji radovala tuzemská značka Škoda, která má na kontě pět titulů. Za ní následuje Ford se třemi tituly, po dvou pak získaly Volkswagen, Opel a Mazda. Po jednom vítězství si připsaly značky Audi, Alfa Romeo, Peugeot, Kia a Mercedes-Benz. 

Vítězná auta podle čtenářů

Již dříve byli známi vítězové jednotlivých kategorií, o nichž rozhodovala veřejnost v internetovém hlasování.

Mezi městskými vozy nejvíce hlasů získal Renault Captur, ale jen těsně před BMW i3 a Peugeot 2008. Zato v nižší střední třídě předhonila Škoda Octavia své konkurenty výrazně (druhá skončila Toyota Auris a třetí Peugeot 308).

V kategorii střední a vyšší střední třídy u veřejnosti nejlépe uspěl model Mazda 6 před německým duem BMW 3 GT a Mercedes-Benz třídy S.

Mezi terénními a velkoprostorovými auty zvítězil Range Rover Sport s minimálním náskokem před BMW X5 a Toyotou RAV4. Nejúspěšnějším „sporťákem" se pak stalo Subaru BRZ, hodně fanoušků měly ale i Jaguar F-Type a třetí Porsche 918 Spyder.

 

Právě se děje

Další zprávy