Vrcholní politici a ředitelé velkých firem zbystřili. Ode dneška se v Česku prodává nové BMW řady 7

Ondřej Běhal
24. 10. 2015 12:02
BMW dnes uvádí na český trh šestou generaci svého nejluxusnějšího sedanu - řady 7. Auto může jezdit zcela samo, dokonce bez toho, aby řidič seděl uvnitř. Zatím ale pouze do garáže, šofér přitom k jeho ovládání používá klíček, na jehož displeji se zobrazují nejdůležitější údaje. Mezi další zajímavosti patří příplatkové laserové světlomety, použití karbonu na některých místech šasi, kamery skenující povrch vozovky a prozrazující tlumičům, na co se mají připravit, nebo ovládání multimediálního systému ze zadních sedadel pomocí přiloženého tabletu. Nové BMW řady 7 se prodává od 2 338 700 korun.
Nové BMW řady 7 v prodloužené verzi L.
Nové BMW řady 7 v prodloužené verzi L. | Foto: BMW

Řada 7 představuje pro BMW výkladní skříň luxusu a technologií. Její šestá generace se dnes uvádí na český trh. "Jeho zákazníci jsou lidé, kteří jedí v nejlepších restauracích a bydlí v nejlepších hotelích. I od auta tedy očekávají to nejlepší," uvedl ředitel českého zastoupení automobilky Harald Hölzl.

Záď ukrývá zavazadlový prostor o objemu 515 litrů.
Záď ukrývá zavazadlový prostor o objemu 515 litrů. | Foto: BMW

Segment velkých luxusních sedanů aktuálně v tuzemsku zcela ovládá Mercedes třídy S, který přivezl současný model na trh v roce 2013. BMW chce s novou sedmičkou zaujmout jeho roli nejoblíbenějšího auta pro nejbohatší vrstvy klientů, vrcholové politiky a manažery největších firem.

Pomoci jí k tomu má řada technologických vychytávek. Některé jsou zcela unikátní mezi automobily, jiné slaví premiéru u BMW. Nová řada 7 například umí parkovat do garáže, aniž by musela mít řidiče uvnitř auta. Ten celý proces ovládá pomocí digitálního klíčku zvenčí, takže nehrozí, že by při vystupování ve stísněném prostoru odřel lak na dveřích.

Auto lze ovládat i zvenčí pomocí klíčku, na kterém se zobrazují důležité údaje.
Auto lze ovládat i zvenčí pomocí klíčku, na kterém se zobrazují důležité údaje. | Foto: BMW

Sériově montované adaptivní vzduchové odpružení na obou nápravách má výrazně zvýšit komfort jízdy. Stejně jako Mercedes třídy S umí i BMW řady 7 pomocí kamery skenovat povrch vozovky a dává s předstihem tlumičům možnost připravit se na to, co přijde.

Mezi standardní výbavu patří LED světlomety, v dlouhém seznamu příplatkové výbavy nechybí ani laserová světla poprvé použitá u sportovního hybridu BMW i8. Jejich použití prodlužuje maximální dosah světelného kužele ze 300 na 600 metrů.

Pohoda na zadních sedadlech v prodloužené verzi a s paketem Executive Lounge.
Pohoda na zadních sedadlech v prodloužené verzi a s paketem Executive Lounge. | Foto: BMW

V interiéru se tradičně klade velký důraz nejen na okolí řidiče, ale také na cestujícího na pravém zadním sedadle. Za prvé je tradičně v nabídce i prodloužená verze karoserie. Za druhé může díky pouze čtyřmístné příplatkové variantě Executive Lounge ve druhé řadě sedící pan ředitel spakovat sedadlo spolujezdce do podoby opěrky na nohy a vzadu si užívat třeba masáží od posuvného a polohovatelného sedadla. Vše ovládá pomocí tabletu Samsung uloženého v loketní opěrce.

BMW řady 7 díky použití karbonu, hliníku a dalších lehkých materiálů mezigeneračně zhublo až o 130 kg, jeho motory jsou proti předchůdci výkonnější a úspornější. V nabídce převládají šestiválce, nechybí ani benzinový osmiválec. K dispozici je jak pohon zadních kol, tak "čtyřkolka" xDrive. Všechna provedení BMW řady 7 aktuálně dodávaná na český trh dosahují maximální rychlosti 250 km/h.

Základní BMW řady 7 měří na délku 5,1 m, prodloužená verze (na snímku) ještě o 14 cm víc.
Základní BMW řady 7 měří na délku 5,1 m, prodloužená verze (na snímku) ještě o 14 cm víc. | Foto: BMW

Příští rok přijede i plug-in hybrid, tedy varianta kombinující čtyřválcový benzinový turbomotor a elektromotor, jehož baterie se dají dobíjet i ze zásuvky. Auto má ujet až 40 km pouze na elektřinu a to rychlostí maximálně 120 km/h.

Nejlevnější BMW řady 7 ve specifikaci 730d s naftovým šestiválcem o objemu 3,0 l a výkonem 195 kW stojí 2 338 700 korun. Standardní výbava zahrnuje mimo jiné vestavěnou navigaci, kožené čalounění, parkovací asistenty a zadní kameru, vyhřívaná sedadla, head-up displej s projekcí důležitých dat do zorného pole řidiče a spoustu bezpečnostních asistentů.

Multimediální systém lze nově ovládat i gesty.
Multimediální systém lze nově ovládat i gesty. | Foto: BMW

Porovnali jsme nové BMW řady 7 v oblíbené specifikaci 730d xDrive, tedy s naftovým motorem a pohonem všech kol, s Audi A8 a Mercedesem třídy S. podívejte se zde.

 

Právě se děje

Další zprávy