Nejvyhledávanější nová auta na internetu: supersporty netáhnou, svět zajímají SUV

Mezi nejčastěji vyhledávané novinky na internetu patří i Dacia Bigster.
20. Honda CR-V Hybrid - 102 670 vyhledávání za měsíc. Dvacáté místo japonského SUV jde především za uživateli v USA, kde se nová generace oblíbeného modelu představila letos v létě a do prodeje vstoupila minulý měsíc, respektive tento měsíc v případě modelu s hybridním pohonem. Ten je složený ze dvou elektromotorů a dvoulitrového benzinového čtyřválce, vedle něj pak Honda v zámoří nabízí CR-V ještě s přeplňovanou benzinovou patnáctistovkou. Do Evropy se nová generace vozu dostane v příštím roce s hybridním a navíc i plug-in hybridním pohonem.
19. Kia EV6 GT - 110 370 vyhledávání za měsíc. Elektromobily táhnou a nejinak je tomu i u korejského modelu Kia EV6. Ten se do žebříčku dostal ve špičkové verzi GT, která má dva elektromotory s celkovým výkonem 430 kW. Z 0 na 100 km/h zrychluje za 3,5 vteřiny a se 77,4kWh baterkou ujede 424 kilometrů. V Česku se nabízí od 1 780 980 korun.
18. Renault 5 - 114 520 vyhledávání za měsíc. V žebříčku se neobjevují jen auta, která už mají premiéru za sebou, ale i taková, která na ni teprve čekají (nebo se ukázala jen v koncepční podobě). To je i případ moderní reinkarnace Renaultu 5, kterou ve formě konceptu ukázala francouzská automobilka poprvé loni na začátku roku. Auto v sobě kombinuje retrodesign inspirovaný modelem, který letos slaví padesátiny, s moderní platformou CMF-BEV pro malé elektromobily aliance Renault-Nissan. Představit by se auto mohlo příští rok, nicméně jeho výroba začne až v roce 2024.
17. Volkswagen Amarok - 116 380 vyhledávání za měsíc. Hodně zájmu vzbudil celosvětově i druhý Volkswagen Amarok, jehož bude pro automobilku z Wolfsburgu vyrábět Ford. Jedná se o dvojče jeho modelu Ranger, což se však VW snaží designově hodně umně zamaskovat. Pod kapotou se v Evropě vedle klasických naftových čtyřválců objeví opět i šestiválcový turbodiesel, kabina pak spíše než pracovní auto připomíná nějaký z osobních modelů Volkswagenu. Amarok se bude dělat v několika verzích výbavy i s několika typy karoserie, v prodeji by se měl v Evropě objevit na jaře příštího roku.
Foto: Dacia
Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 10. 2022 14:52
Ačkoliv koronavirová pandemie a nedostatek čipů automobilový svět do značné míry proměnily a prodeje prakticky napříč celým světem klesají, čekání nadšenců na nové modely neuvadá. Naopak - jak dokazuje čerstvý žebříček britského inzertního portálu Auto Trader, třeba nové BMW X1 v průměru hledalo přes milion lidí každý měsíc. Jaké další automobilové novinky patří k celosvětově nejvyhledávanějším?

Metodika následujícího žebříčku je poměrně jednoduchá. Výzkumníci z Auto Traderu vybrali přes 50 nových aut, která se představila letos nebo budou mít premiéru příští rok. Mezi zářím 2021 a srpnem 2022 pak porovnávali, kolikrát se v průměru za měsíc auto (včetně spojení jména vozu a modelového roku nebo spojení "nový" a jména vozu) objeví v internetovém vyhledávači Google. Z toho jim pak vyšlo celkové pořadí žebříčku nejvyhledávanějších nových aut. Je přitom docela překvapující, že čelným příčkám nedominují drahé hypersporty nebo třeba první SUV od Ferrari.

 

Právě se děje

Další zprávy