Nejprodávanější auta v 15 zemích Evropy: Modely, které se kupují za hranicemi Česka

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 1. 2022 6:02
Už rok 2020 byl pro prodeje nových automobilů v Evropě složitý, loni to i kvůli nedostatku čipů bylo ale ještě složitější. Počet zaregistrovaných vozů totiž dále klesl, v Evropě, včetně Velké Británie, se jich prodalo 11,77 milionu, o 1,5 procenta méně než v roce 2020. Redakce Aktuálně.cz tak dala dohromady přehled nejprodávanějších aut na patnácti největších evropských trzích.

Data o prodejích vycházejí z čísel zveřejněných Evropskou asociací automobilových výrobců ACEA, stejně jako z čísel zveřejněných jednotlivými národními automobilovými asociacemi, úřady či sdruženími.

Foto: Vauxhall

Velká Británie - Vauxhall Corsa

Také Velká Británie loni v otázce prodejů nových aut stagnovala. Prodalo se tam 1 647 181 vozidel, což představuje nárůst na úrovni jednoho procenta.

Zajímavější je ovšem statistika nejprodávanějších modelů. Není totiž mezi nimi žádný Ford - ani malá Fiesta jako dlouholetá stálice (nejlepší byla loni Puma na celkovém osmém místě). Poprvé od roku 1971 tak ve Velké Británii obsadil první stupínek někdo jiný než modrý ovál. Naopak je vidět nástup elektromobilů, jejichž tržní podíl byl v zemi loni rekordních 11,6 procenta, a plug-in hybridů, kterých bylo sedm procent. První Vauxhall Corsa se nabízí rovněž s elektrickým motorem, druhá Tesla Model 3 ani jiný pohon nemá. Také třetí Mini nabízí elektrickou verzi, Mercedes třídy A se dělá jako plug-in hybrid, a tak až Volkswagen Polo se nenabízí v elektrifikované verzi.

Nejprodávanější nová auta ve Velké Británii

Model Počet prodaných kusů
1. Vauxhall Corsa 40 914
2. Tesla Model 3 34 783
3. Mini 31 792
4. Mercedes-Benz třídy A 30 710
5. Volkswagen Polo 30 634
 

Právě se děje

Další zprávy