Nejlepší auta se vyrábí v Česku, tvrdí britská média. Škoda porazila i Audi nebo VW

Jan Matoušek Jan Matoušek
31. 3. 2022 6:02
Modely Škoda se ve Velké Británii dlouhodobě těší vysokému hodnocení. Ať už jde o každoroční hodnocení spokojenosti či spolehlivosti, nebo ankety o nejlepší auta roku. Podle žebříčku sestaveného poradenskou firmou The Car Expert se pak v Česku dělají vůbec nejlepší auta dostupná na britském trhu. Odpovídá tomu alespoň hodnocení napříč britskými médii.
Foto: Škoda Auto

Nejlepší auta se vyrábí v České republice

Z hodnocení britských novinářů pak vyplynulo, že nejlepší auta, která se momentálně ve Velké Británii prodávají, dělají v České republice. Platí to díky jediné automobilce, modely Škoda si od nich vysloužily hodnocení přes 76 procent. Jak pak tvůrci žebříčku připomínají, britští motorističtí novináři chválí automobily s okřídleným šípem ve znaku dlouhodobě. Často se objevují například chvála, že značka vyrábí kvalitní auta za dobré peníze (tady mimo jiné pomáhá, že škodovky bývají levnější než technicky shodné Volkswageny), opěvovaná je i prostornost, spolehlivost nebo kvalita použité techniky.

K prvenství samozřejmě pomohlo i to, že je Škoda jedinou českou značkou, která se v hodnocení vyskytuje, to znamená, že její pozitivní body nevyvažuje někdo z opačného spektra. To se totiž stalo například celkově třetímu Německu: Porsche má přes 80 procent a další značky jsou víceméně na úrovni Škody, takový Smart má ale hodnocení pod 45 procent, celkově to tak Německu stačilo jen na 73,5 procenta. Podobné je to třeba s celkově devátou Itálií, která má vysoko hodnocené značky Ferrari, Lamborghini a Alfa Romeo, ty ale "vyvažují" Abarth, Fiat a Maserati. Jejich poměrně špatné hodnocení ale může souviset i s celkově docela zastaralým portfoliem modelů.

Na úplném chvostu žebříčku zemí se pak krčí Francie, protože žádná ze tří velkých značek (Citroën, Peugeot a Renault) si u britských novinářů nevede příliš dobře. Nejlepší je Peugeot se 71 procenty, další dvě automobilky mají 65 procent. Toto tak nevyváží ani Alpine s hodnocením 88 procent, která se stala mezi novináři dokonce vůbec nejlépe hodnocenou automobilkou.

Tvůrci žebříčku dále podotýkají, že hodnocení jednotlivých zemí z velké části určují nejoblíbenější modely. Ty dostávají v médiích logicky největší prostor, což pomáhá zlepšovat hodnocení některých automobilek. V rámci této analýzy pak mají taková hodnocení větší váhu. Naopak některé luxusnější automobilky tolik prostoru nedostávají, protože vyrábí auta pro úzké publikum, což váhu hodnocení částečně snižuje. Hodnocení značek ovlivňuje i fakt, že ne vždy se novináři dostanou za volant úplně všech modelů daného výrobce.

Ze které země pochází nejlepší automobily?

Země Automobilky Hodnocení
1. Česká republika Škoda 76,4 %
2. Švédsko Polestar, Volvo 74,1 %
3. Německo Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Smart, Volkswagen 73,5 %
4. Španělsko Cupra, Seat 72,2 %
5. Velká Británie Aston Martin, Bentley, Jaguar, Land Rover, McLaren, MG, Mini, Rolls-Royce, Vauxhall 71,5 %
6. USA Ford, Jeep, Tesla 69,1 %
7. Rumunsko Dacia 68,3 %
8. Jižní Korea Genesis, Hyundai, Kia, SsangYong 67,6 %
9. Itálie Abarth, Alfa Romeo, Ferrari, Fiat, Lamborghini, Maserati 67,5 %
10. Japonsko Honda, Lexus, Mazda, Nissan, Subaru, Suzuki, Toyota 66,8 %
11. Francie Alpine, Citroën, DS, Peugeot, Renault 65,9 %
 

Právě se děje

Další zprávy