Nejdražší bugatti jsou ta historická. Právě se jedno prodalo skoro za čtvrt miliardy

Jan Markovič Jan Markovič
15. 3. 2016 13:53
Každoroční aukce historických vozidel ve floridském městě Amelia Island zaznamenala rekord. Unikátní předválečné bugatti se tam prodalo za necelých 10 milionů dolarů, tedy zhruba čtvrt miliardy korun. Jde tak o nejvyšší cenu, kterou kdy kupec v aukci síně Bonhams nabídl za automobil této značky.
Bugatti Type 57SC Sports Tourer se představilo veřejnosti na autosalonu v Londýně, aby se poté přesunulo do USA.
Bugatti Type 57SC Sports Tourer se představilo veřejnosti na autosalonu v Londýně, aby se poté přesunulo do USA. | Foto: Bonhams

Akce Amelia Island na Floridě je obdobou Pebble Beach v Kalifornii. Jde o sraz hodnotných historických vozů, který završuje jejich aukce. Každoročně zde majitelé vymění auta za stovky milionů korun. Někdy, třeba jako letos, se o přesun obrovské sumy postará jediný kus. Tentokrát to byl nádherný kabriolet Bugatti Type 57SC Sports Tourer z roku 1937.

Vůz s výrobním číslem 57541 patří mezi málo známé unikáty. Ačkoliv jde o bugatti, jeho karoserii navrhla a vyrobila britská dílna Vanden Plas. Kvůli tomu se auto víc než klasickým sourozencům značky Bugatti přibližuje britským otevřeným vozům. Některé prvky ale jasně k bugatti patří, třeba typická maska chladiče. A samozřejmě logo.

Bugatti Type 57SC Sports Tourer se představilo veřejnosti na autosalonu v Londýně, aby se poté přesunulo do USA, kde se účastnilo závodů. Aktivní bylo hlavně před druhou světovou válkou a krátce po ní. Pak se už stalo sběratelským předmětem.

Na aukci jej síň Bonhams nabídla za vyvolávací cenu 6 milionů dolarů, přičemž se odhadoval prodej za 11 až 13 milionů. Nakonec si auto odnesl americký sběratel, který za něj byl ochoten zaplatit 9 750 000 dolarů, tedy v přepočtu 237 315 000 korun. I tak to pro aukční síň znamenalo rekord.

Zdaleka ale nejde o nejvyšší sumu, kterou kdy kupec za bugatti zaplatil. Před šesti lety došlo k dražbě modelu 57SC Atlantic, jehož závěrečná cena byla v přepočtu 800 milionů korun. Za takovou částku je dnes možné pořídit 12 kusů hypersportu Bugatti Chiron, který se před nedávnem představil na autosalonu v Ženevě.

 

Právě se děje

Další zprávy