Motor českého průmyslu zvyšuje tempo. Po rekordním roce automobilek přijde další

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 30. 12. 2015 19:35
Tuzemští výrobci automobilů i dodavatelé komponentů hlásily po celý rok skvělé výsledky. Už na konci listopadu byla průběžná čísla v řadě ukazatelů lepší než za celý loňský rok. Ten byl přitom historicky rekordní. Firmy chystají další investice a zvyšují své kapacity. Nejrychlejším tempem roste výroba autobusů.
Foto: Jakub Plíhal

Loňský rekordní rok je překonán, mohli už na začátku prosince říkat zástupci drtivé většiny tuzemských výrobců automobilů i dodavatelů dílů. Totéž se týká i obchodníků s auty.

" K překonání loňského rekordu stačí v prosinci vyrobit necelých 40 tisíc vozidel, což se jistě stane," říká ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek. Průměrně totiž každý měsíc v Česku vznikne více než sto tisíc aut.

"O novém rekordu není pochyb. Úrokové sazby jsou nízko, firmy investují, lidem se zvyšují mzdy, a tak je obecně ochota utrácet," potvrzuje Jiří Zouhar, vedoucí automobilové expertní skupiny společnosti PwC ČR.

Osobních aut se v Česku za leden až listopad vyrobilo přes 1,2 milionu, což je o 4,5 procenta více než za stejné období roku 2014. Zatímco ve Škodě Auto vzrostla produkce oproti loňsku jen o jedno procento, kolínský závod TPCA Kolín i nošovický Hyundai hlásí téměř desetiprocentní nárůst.

Nejrychlejším tempem roste výroba autobusů. Už v listopadu překonala loňská rekordní čísla za celý rok. Společnost SOR Libchavy zvýšila produkci meziročně o více než 80 procent, Iveco ve Vysokém Mýtě téměř o čtvrtinu. Roste i výroba motocyklů a nákladních vozů, byť v jejich případě je srovnávací základna velice nízká.

Šípek očekává, že pokud nezasáhnou nějaké zásadní vnější vlivy, automobilový průmysl bude i během příštího roku fungovat jako dobře namazaný stroj. Řada firem totiž oznámila investice pro svůj rozvoj a v běhu jsou i zcela nové velké projekty jako například výroba pneumatik Nexen v průmyslové zóně u Žatce.

Produkci zvýší i Škoda Auto. Ke zvýšení kapacity přispěje zejména závod Kvasiny, kde hned počátkem roku odstartuje výroba nového středního SUV pro Seat a koncem roku i velkého SUV přímo se značkou Škoda. Oba projekty současně zvýší přísun jednotlivých dílů od dodavatelských firem - převážně z Česka.

Novou halu chystá i Iveco, což umožní zvýšit roční výrobní kapacitu až na více než pět tisíc autobusů. Rozvojové projekty mají připravené i v téměř pozapomenuté Jawě v Týnci nad Sázavou. Firma zásadním způsobem modernizuje výrobní prostory a v současné době probíhají homologační zkoušky zcela nového výkonného motocyklu. O tom, kdy přijde na trh, však zatím rozhodnuto nebylo.

 

Právě se děje

Další zprávy