Konec silnice odnikud nikam. Stavba obchvatu Znojma začne na konci července

ČTK ČTK
11. 7. 2016 16:12
Znojmu by měly přibýt nové kilometry obchvatu. Se stavbou nového úseku by se mělo začít v polovině prázdnin. Silnice, která vyjde na 265 milionů korun, pomůže ulevit městu od desítek tisíc aut, které denně projedou centrem ve směru do Rakouska nebo dál na jih. Silnice by měla být hotová do dvou let.
Výstavba obchvatu Znojma.
Výstavba obchvatu Znojma. | Foto: ceskedalnice.cz

Se stavbou části obchvatu Znojma od silnice I/38 k Únanovské se má začít po průtazích s výběrem zhotovitele na konci července. Aktuálně je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) před podpisem smlouvy se stavební firmou, uvedla v tiskové zprávě mluvčí města Zuzana Pastrňáková. Stavba za 265 milionů korun má napojit také už léta postavený úsek, po němž dosud jezdí jen bruslaři a oba konce má v polích.

Se zahájením stavby se počítalo už loni, potom se hovořilo o letošním dubnu. Dokončení se plánuje v roce 2018. Ani poté však nebude silnice jako obchvat použitelná, protože k tomu je potřeba napojení na Suchohrdelskou ulici. V přípravě této části však nelze pokračovat kvůli tomu, že trasu v územním plánu zrušil Krajský soud v Brně. Nelze tedy získat ani územní rozhodnutí.

Město proto nyní musí čekat, až soud projedná jeho kasační stížnost nebo až kraj vydá zásady územního rozvoje. Ty současné vedení kraje slibuje vydat před volbami, tedy do začátku října. Pak může ŘSD pokračovat v přípravě dalších úseků, které teprve odvedou tranzitní dopravu z města.

Tranzitní doprava přitom centrum Znojma sužuje řadu let. Silnice totiž slouží jako spojnice Čech od Prahy směrem do Rakouska a dále do Slovinska a Chorvatska. Denně centrem Znojma projede zhruba 25 tisíc aut, obchvat by jich mohl odvést podle odhadů 10 tisíc. S kompletním obchvatem, který obkrouží město od severu na východ a jih, se počítá až dlouho po roce 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy