Kompaktních sedanů ubývá, vytlačují je hlavně SUV. Na českém trhu jich najdete pouze jedenáct

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 5. 2017 13:41
V devadesátých letech se to novými kompaktními sedany na českém trhu jen hemžilo. Hyundai Elantra, Nissan Almera, Volkswagen Bora nebo Seat Toledo. To jsou dnes jména zapomenutá, u nás nenabízená nebo již nemající karosérii sedan. Přesto se dá najít jedenáct kompaktních automobilů s tříprostorovou karoserií, které si můžete v Česku objednávat i dnes.

Kompaktních sedanů za poslední roky ubylo především v souvislosti se stále rostoucí popularitou nejprve kombíků a MPV, následně pak segmentu SUV. Že zájem o sedany není v Čechách nejvyšší potvrzuje také mluvčí Fordu Martin Linhart. Ještě nedávno měla německá automobilka v nabídce Focus Sedan, ten ale loni vypadl.

"Zájem o něj byl na českém trhu v podstatě nulový," řekl Linhart. Pokud by se ale našel zájemce, dal by se jeho zájem řešit prostřednictvím individuálního dovozu. Například v sousedním Německu je kompaktní Ford stále k dispozici. Hatchbacku a kombi Focus se mimochodem u nás za první čtyři měsíce podle statistik SDA prodalo přes 900 kusů.

Podobné je to taky u Volkswagenu Jetta, který se v aktuální verzi představil před sedmi lety. "Jetta byla v ČR stažena z nabídky v roce 2013 kvůli malému zájmu o tuto karosářskou verzi," řekl mluvčí značky David Valenta. Auto je nadále možné koupit, stejně jako nejnovější Hyundai Elantra, například na Slovensku. Do Česka ale v tuto chvíli není možný ani individuální dovoz vozu, vycházejícího z Golfu šesté generace.

Celkem je tak v současnosti v Čechách k dostání deset kompaktních sedanů. Jejich výčet najdete v galerii, úplný přehled všech kombinací výbav a pohonných ústrojí najdete zde. Blízkými konkurenty sedanů jsou liftbacky, především pak Seat Toledo a Škody Rapid a Octavia.

Foto: Výrobci

Honda Civic sedan

Honda Civic se loni na podzim ukázala v desáté generaci, která s sebou přinesla řadu změn. Oba benzínové motory mají nyní přeplňování, v sedanu se přitom objevuje jen silnější patnáctistovka o výkonu 134 kW. Sedan se mimochodem do Čech vrací po několikaleté absenci. Na výběr jsou tři stupně výbavy, podle akčního ceníku za Civic zaplatíte nejméně 564 900 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy