Když ojeté, tak domácí. Podívejte se na nejoblíbenější ojetiny napříč Evropou

Martin Přibyl Martin Přibyl
22. 2. 2022 6:01
Na trhu s ojetinami platí pravidlo lokálního patriotismu snad ještě více než mezi novými auty. Podívejte se do přehledu, který jsme na základě dat z prodejů sítě autobazarů AAA Auto, online tržiště Carvago a dalších zdrojů sestavili pro osm vybraných evropských zemí.

Poznámka: Prodejní čísla ve statistikách neuvádíme, zdroje jsou často velice odlišné a neporovnatelné.

Foto: Ford

Velká Británie

Ve Velké Británii mezi novými vozy vyklidil tradiční pozici nejprodávanějšího auta tradiční vítěz Ford Fiesta, na první místo se dostal konkurenční Vauxhall (Opel) Corsa a na druhém místě skončila čistě elektrická Tesla Model 3. V případě ojetin však podle statistiky Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) Britové nadále zůstávají věrní tradičním jménům, Fiesta zůstala první, Corsa je až za ní, a následují veličiny automobilového světa posledních desetiletí: Focus, Golf a Astra.

Británie se rovněž vymyká ze zvyklostí, kdy nejprodávanější ojetina je domácí výroby. Ford sice Britové tradičně berou jako "svoji" značku, v případě Fiesty se ale zde vyráběly jen první čtyři generace. Současná sjíždí z linky v německém Kolíně nad Rýnem. Vauxhall Corsa (u nás Opel Corsa) se pak v Británii nevyráběl nikdy.

Pořadí Ojetiny (SMMT) Nová auta
1. Ford Fiesta Vauxhall Corsa
2. Vauxhall Corsa Tesla Model 3
3. Ford Focus Mini
4. Volkswagen Golf Mercedes-Benz třídy A
5. Vauxhall Astra Volkswagen Polo
 

Právě se děje

Další zprávy