Je budoucnost elektromobilů ve vzdušné baterii?

Adam Fiala
19. 1. 2012 11:41
Společnost IBM vyvíjí nový druh baterie, který by zefektivnil užití elektromobilů
Foto: Radek Pecák

Prototyp nové lithiové baterie, která by pozměnila produkci elektrických automobilů, můžeme čekat už v roce 2013. Do té doby by chytré hlavy ze společnosti IBM mohly vyřešit hlavní problémy, které je dělí od praktického užití technologie baterie nabíjející se ze samotného vzduchu. Zvládnou-li v daném termínu předvést uspokojivý výsledek, v automobilech bychom se s nimi mohli setkat v roce 2020.

Kyslík reaguje s lithiem

Do té doby zůstanou vozy se spalovacím motorem výhodnější a praktičtější. Srazit se pak musí i náklady, protože ceny zelených automobilů bývají vysoké. Nová vzdušná lithiová baterie využívá všude dostupný vzduch a chemické reakce spojené s lithiem vytvářející elektrický náboj. Zjednodušeně během vybíjení při jízdě kyslík ze vzduchu reaguje s ionty lithia. Na katodě uhlíkové desky se tak formuje oxid lithný. Během dobíjení se pak kyslík opět uvolňuje ven a lithiové částice se vrací na anodu.

Dostatek dobíjecích stanic

Hlavní problém dosud spočívá v nestabilitě zařízení. Současné lithium iontové baterie nemají takovou kapacitu a jsou bezpečné. Ovšem cenou je, že nevydrží dostatečně nabité a automobily vyžadují častější dobíjení. Pokud by se koncept podařilo uskutečnit, ekologické automobily by zvládly ujet na jedno nabití i osm set kilometrů. Nic to nemění na tom, že je potřeba dále rozšiřovat sítě nabíjecích stanic. Jejich poměr ke klasickým benzínovým stanicím je stále jako šafránu.

 

Právě se děje

Další zprávy