Jaké pasti čekají na řidiče v cizině? Pozor na novinky

Radek Pecák Radek Pecák
1. 7. 2012 16:42
Za chybějící alkoholtester ve voze začnou francoužští policisté vybírat pokutu až od listopadu
Foto: Policie ČR

Nejen tradiční dopravní zácpy na cestách směrem k Jadranu, ale i další záludnosti letos čekají na řidiče, kteří se vypraví autem na cesty po Evropě.

Francouzská legislativa zavedla povinnost mít ve výbavě automobilu a dokonce i motocyklu s objemem motoru nad 50 cm3 přístroj na kontrolu alkoholu v organismu.

Povinnost platí právě od dnešního dne, naštěstí až do 31. října bude policie ty, kteří při kontrole alkoholtester mít nebudou, pouze napomínat.

Od prvního listopadu pak bude za tento přestupek vyměřována pokuta 11 eur.

Půl promile je povoleno

Ve Francii je zakázáno řídit, když koncentrace alkoholu ve vydechnutém vzduchu dosáhne více než 0,5 promile alkoholu v krvi.

Pokuty za řízení pod vlivem většího množství alkoholu se pohybují od 135 do 4500 euro, případně hrozí i soudní stíhání a až dva roky vězení.

Opatření prosadila bývalá pravicová vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho ve snaze zvýšit bezpečnost na francouzských silnicích, kde je alkohol na vině mnoha tragických nehod. Alkoholtester ve voze má přimět řidiče nezapomínat na zbytkový alkohol v těle a měřit si ho, pokud mají pochyby. Údajně tak bude možné zachránit 500 životů ročně.

Francie patří dlouhodobě mezi desítku nejoblíbenějších destinací, kterou volí Češi pro svou dovolenou. V průměru navštíví Francii ročně 170 000 českých turistů.

Cena sady detekčních trubiček se v Česku pohybuje do dvou set korun, elektronické přístroje stojí obvykle od 500 korun více.

Londýn ladí dopravu na olympiádu

V zemi za kanálem La Manche sice ve voze alkoholtester mít nemusíte, ale zato se návštěvníci Londýna letos v létě dočkají v Londýně mnoha omezení v souvislosti s konáním olympiády a paralympiády. V britském hlavním městě jsou desítky kilometrů komunikací se speciálními "Games Lanes", tedy pruhy vyhrazenými pouze pro dopravu VIP hostů olympijských her. Vjíždět do nich bude zakázáno již řadu dní před začátkem her (konají se od 27. července-12 srpna) a paralympijských her (29. srpna-9 září) a samozřejmě během těchto akcí. I když ne vždy a ne všechny pruhy budou stále pro ostatní motoristy uzavřeny. Třeba až 5. srpna skončí olympijský turnaj ve Wimbledonu, bude pruh z cesty k němu odstraněn.

Foto: Aktuálně.cz

Navíc britské servery varují i ty, kteří se chystají do tohoto města už nyní. Začalo totiž přenastavování semaforů tak, aby vozy organizátorů a hostů projíždějící po olympijských trasách nemusely zastavovat na červenou.

Další menší nepříjemnost se dotýká výdajů za mýtné na Chorvatských dálnicích. To na mnoha úsecích citelně podražilo již od začátku června. Například za úsek Záhřeb - Split jsme vloni při cestě na dovolenou platili 157 HRK, nyní to bude o 23 HRK více, tedy asi o 650 Kč za cestu tam a stejně tolik při cestě zpět.

Vlastně jediná relativně příznivá zpráva přišla krátce před začátkem prázdnin z Bulharska. Tam zvýšili povolenou rychlost na nově postavených úsecích dálnic až na 140 kilometrů v hodině.

--------------------------------------------------------------------------------

Kde pořídit alkohol tester?

 

Právě se děje

Další zprávy