Za oponou socialistického autolandu. Výroba aut východního bloku na dobových fotkách

Za oponou socialistického autolandu. Výroba aut východního bloku na dobových fotkách
Toto už jsou záběry ze cvikovské výroby hranatého Trabantu 601, která začala na jaře 1964. Už typ P50 měl ocelový skelet karoserie, na který pasovaly díly z lehkého duroplastu - v NDR totiž dlouhodobě chyběla ocel a právě plastové díly se staly její náhradou.
Jestliže snímky trabantů pocházely ze zlaté éry východoněmeckého autoprůmyslu, fotka z továrny Wartburgu v Eisenachu už je z doby, kdy se ani jednomu modelu nedařilo. Někteří jistě poznali, že jde o čtyřtaktní Trabant 1.3 s motorem z Volkswagenu, jehož upravenou verzi dostal i Trabant 1.1. Auto se vyrábělo na přelomu 80. a 90. let, po rozpadu východního bloku už ale o zastaralý vůz skoro nikdo nestál. Však také nedlouho poté přebral fabriku v Eisenachu Opel, který tam auta montuje dodnes.
Protože šlo o jediný kloubový autobus ve východním bloku, nejspíše nepřekvapí jeho popularita napříč socialistickými státy. Ve velkém se ale vyvážel i do zemí mimo Evropu, licenčně jej montovali třeba na Kubě. Platí každopádně, že v Budapešti jich vyrobili skoro 61 tisíc kusů.
Ten důvod byl jasný, v Colibasi totiž začali vyrábět výrazně modernější Dacii 1300, tedy licenční Renault 12, který po několika modernizacích vydržel v určitých karosářských variantách na výrobních pásech až do počátku 21. století. Tento snímek ale pochází z počátků výroby datující se do roku 1979, v pozadí totiž stále vidíte i Dacie 1100. Dodejme, že Dacií 1300 vzniklo mnohonásobně více, skoro dva miliony kusů.
Foto: Lada
Jan Matoušek Jan Matoušek
24. 9. 2023 6:32
Eisenach, Žeraň, Toljatti nebo Colibasi. Jen některá z míst, kde socialistické vlády postavily velké továrny na výrobu desetitisíců automobilů pro masy. Nejprve s vysokým podílem ruční práce, který ale mechanizací postupně klesal. Na sérii dobových fotografií se podívejte, jak to vypadalo v továrnách velkých automobilek za socialismu za hranicemi Československa.
 

Právě se děje

Další zprávy