Hledá se design pražských taxíků. Výsledky v říjnu

Radek Pecák Radek Pecák
15. 7. 2011 3:23
V New Yorku uspěla dodávka Nissan NV200. Co to bude tentokrát?
Foto: Radek Pecák

Účast desítek mladých designérů předpokládají organizátoři soutěže Dassault Systèmes Design Challenge, jejímž zadáním je navrhnout vůz taxislužby pro českou metropoli.

Šéfkou poroty bude známá francouzská designérka Anne Asensio. Ta v letech 2000 až 2007 pracovala na významných designérských pozicích v koncernu GM. Předtim uspěšně vedla týmy designerů Renaultu, kde byla zodpovědná za návrh malých a střednich vozidel. Podílela se na vývoji a návrhu modelů, jako bylo první Twingo, Clio, Mégane Scénic a další. Pro společnost Dassault Systèmes pracuje od listopadu 2007. Jejím hlavním úkolem je návrh a implementace řešení pro designéry a designérská studia.

Takové taxíky budou jezdit v New Yorku
Takové taxíky budou jezdit v New Yorku | Foto: Aktuálně.cz

Soutěžní návrhy, z kterých porota vybere vítěze, mohou designéři až do konce srpna vkládat online přes internetovou stránku časopisu AutoDesign&Styling na adrese auto-design.cz.

Vítěz získá 1000 eur

Soutěž je mezinárodní a je určena pro mladé designéry do 35 let by měl představit vizi, v rámci níž by se taxi stalo dalším z výrazných symbolů Prahy.

„Soutěží Dassault Systèmes Design Challenge chceme dát příležitost mladým designérům nejen z České republiky. Navrhnout taxi pro Prahu, město známé svojí krásou i zaměřením na design, je inspirativní a náročný úkol. Jsem si ale jistá, že obdržíme velké množství relevantních a inovativních návrhů, které poslouží jako odrazový můstek pro přeměnu pražské městské krajiny. Těším se na návrat do města, které mám opravdu ráda, na zasedání poroty i na setkání s českou designérskou komunitou,“ uvedla Anne Asensio, viceprezidentka Design Experience, Dassault Systèmes.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhne 20. října 2011 v rámci konference věnované automobilovému designu pořádané časopisem AutoDesign&Styling. Vedle dalších známých designérů se jí zúčastní také Anne Asensio.

Na vítěze čeká 1000 eur. Designér druhého nejlepšího projektu získá 500 eur a za třetí místo je vypsána odměna 300 eur. 

Podobná soutěž, ovšem vyhlášená přímo městem, se nedávno konala v New Yorku. Tam se vítězem stala dodávka Nissan NV 200. V jeji výbavě muselo mimo jiné být osvětlení podlahy pro cestující, USB zásuvky a velké střešní okno.  

 

Právě se děje

Další zprávy