Bláznivá cesta Balkánem ve Favoritu od babičky aneb když staré střepy objevují urbex

Bláznivá cesta Balkánem ve Favoritu od babičky aneb když staré střepy objevují urbex
Škodu Favorit z roku 1992 věnovala svému vnukovi Honzovi babička. Z auta má být veterán, ale nejprve v něm jel se svým kamarádem Adamem Berkou na akci Gumbalkan.
Startuje se z Ostravy. Aby posádka nemusela tak brzo vstávat, vyrazila do Slezska o den dříve, a tak si Favorit postál poslední školní den v koloně.
Startovní "rošt" vyvolává úsměvy.
Auta jsou všemožně upravená a v různém stadiu "rozkladu". Podmínkou je, aby se pořizovací cena vozu vešla do limitu 25 tisíc korun anebo aby auta nebyla mladší než 33 let.
Foto: Adam Berka
Eva Srpová Eva Srpová, Adam Berka
14. 7. 2023 5:47
Nekonvenční orientační roadtrip po balkánských zemích známý pod názvem Gumbalkan je populární akce. Koná se proto už třikrát do roka a letos v létě přilákal 400 posádek. Jedna z nich vyrazila s červenou Škodou Favorit z roku 1992, kterou vnukovi věnovala babička.

Červený, už trochu vyšisovaný Favorit byl třicet let v jedněch rukách. Letos v něm Adam Berka se svým kamarádem Honzou vyrazili na letní akci Gumbalkan.

Trochu punková událost má jen pár pravidel. Měli byste vyrazit na cestu autem v pořizovací hodnotě maximálně 25 tisíc anebo vyrobeném před rokem 1989. To aby bylo o dobrodružství postaráno.

O poloorientační, trochu recesistický roadtrip, na kterém se nezávodí v rychlosti, ale s mapou v ruce se objevují zajímavá místa, je tak velký zájem, že organizátoři pořádají už tři akce ročně. Letní termín, který proběhl první červencový týden, postavil na start z Ostravy s cílem v rumunském Banátu 400 posádek. 

Pohled na startovní rošt by v divácích vyvolal přinejmenším úsměv. Jeden "střep" vedle druhého, mnoho z nich šíleně upravených. Dominují Felicie, ale i dalších modelů od Škodovky je tu nepočítaně. Tu a tam je k vidění Trabant, starší bavoráky, Audi. Fantazii při vylepšování vozů se totiž meze nekladou a organizátoři k tomu přímo vybízejí. Posádky v kostýmech mohou získat odměnu, cenu dostává i nejšílenější nebo jinak originální stroj.

Adam Berka byl na této akci jako nováček, a tak měl nostalgií nezatížené dojmy. "Trochu mě to zklamalo. Tak za prvé, když se sejde 400 aut, samozřejmě někteří dělají bordel, jsou na cestě nebo pak v místech, kde se kempuje, hluční, jedou i trochu neopatrně. Taky je už od pohledu jasné, že některá auta jsou rozhodně dražší než 25 tisíc, jedno mělo s sebou i servisní BMW X5. Zkrátka to na mě bylo asi už moc masové. Ale nadchla nás ta místa, kam jsme se podívali, některá jsem měl už z minulosti na seznamu, kam se chci podívat, mám rád urbexovou architekturu," popisuje.

Opuštěných bývalých nemocnic, památníků v brutalistním stylu nebo bývalých letadlových základen je na Balkáně mnoho a milovníci takových lokalit si tu přijdou na své. Letní Gumbalkan navštívil vedle obligátního Rumunska také Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko i Srbsko. Celkově tak posádky ujely včetně zpáteční cesty skoro 4000 kilometrů. Podívejte se do galerie na nejzajímavější místa.

 

Právě se děje

Další zprávy