Glosa: Geniální tah. Pozornost letošní Ženevy na sebe zaručeně strhne Renault

Glosa: Geniální tah. Pozornost letošní Ženevy na sebe zaručeně strhne Renault
Premiéra, která přitáhne davy. Znovuzrození Renaultu 5 bude elektrické, konečnou podobu automobilka úspěšně tají. Na snímku je R5 v podobě prototypu.
Dacia Duster je druhou a poslední ohlášenou premiérou z Evropy. Podoba třetí generace rumunského SUV je už dnes známa z fotografií.
Známá zatím není podoba malého hatchbacku MG3, který bude s hybridním i čistě spalovacím pohonem konkurovat třeba Škodě Fabia.
Expozice mladoboleslavské Škody na ženevské výstavě v roce 2018. Letos do Švýcarska nepojede, stejně jako celý koncern VW.
Foto: GIMS
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
29. 1. 2024 14:36
Kdysi nejprestižnější světový autosalon letos oslaví stoleté jubileum. Na velkolepé vzpomínání to ale nevypadá, svou účast v Ženevě ohlásilo pouze šest známých automobilek. Jen dvě přitom pocházejí z Evropy.

BYD, Dacia, Isuzu, Lucid, MG a Renault. Abecední seznam výrobců je krátký, jako by šlo o oblastní výstavu v zemi, jejíž obyvatelstvo nemá peníze na nová auta.

Jenže v tomto případě jde o Švýcarsko a Ženevu, město, které v roce 1905 tradici evropských automobilových výstav spolu s Berlínem zakládalo. Nápad ukázat všechny novinky na jednom místě ovšem výborně fungoval hlavně v dobách před internetem. Když ale podoba auta unikne na síť dřív, než si to přeje výrobce, je kouzlo premiéry pryč.

Ještě před dvěma dekádami nesměl v Ženevě chybět nikdo. Automobilky si vzájemně hlídaly velikost expozic a jejich umístění. Žádná nechtěla být zastrčená v rohu, exkluzivní místo totiž odráželo význam automobilky i její finanční kondici.

Mezi velké značky se vždy vtěsnaly i malé, ale o to slavnější italské karosárny - Bertone, Giugiaro, Pininfarina. Letos z nich dorazí jen poslední jmenovaná. Také Švýcar Frank Rinderknecht a jeho futuristická značka Rinspeed s tradičně nejbláznivější expozicí celého salonu si naordinovali pauzu.

Navzdory slabé účasti však organizátoři mluví o znovuzrození výstavy, která se po přestávce vynucené koronavirem a jednom katarském ročníku vrací zpět do Švýcarska. Už dokonce plánují ročník 2025, který by se měl uskutečnit paralelně v Ženevě i Kataru.

Přitom ohlášených premiér je i letos poskrovnu. Čínské MG vystaví nový model MG3, rumunská Dacia přiveze třetí generaci Dusteru, kterou však ukázala už koncem minulého roku na fotografiích.

Za pomyslného vítěze jubilejního ročníku ženevské výstavy je tak už nyní považován Luca de Meo. Až šéf Renaultu 26. února strhne plachtu z elektrické "er pětky", bude mít k dispozici veškerou pozornost automobilového světa, vzácně nenaředěnou událostmi na jiných stáncích. Když tohle uvidí konkurence, dost možná se do Ženevy zase vrátí.

 

Právě se děje

Další zprávy