Nejlepší auta z Rychle a zběsile. Nekonečná série dala světu i kontroverzní tuning

Jan Matoušek Dan Poláček Jan Matoušek, Dan Poláček
18. 5. 2023 6:02
Dnešním dnem vstupuje do kin pro někoho možná těžko uvěřitelné desáté pokračování série Rychle a zběsile. Ta v roce 2001 začínala jako film pro milovníky aut, který s trochou nadsázky nastartoval celosvětový zájem o tuning, až se později vyvinul v klasickou akční sérii plnou střílení a čím dál nereálnějších akčních scén. V galerii jsme se ale zaměřili na auta ze série. Ta nejslavnější.

Hanova Mazda

Třetí díl Rychle a zběsile s podtitulem Tokijská jízda je zároveň možné označit také za poslední, kde skutečně významnou roli hrála výrazně vizuálně upravená auta (ta se dnešním pohledem mohou zdát leckomu možná až zvláštní). Částečně za to může jistě fakt, že mezi natáčením třetího - původně finančně ne tolik úspěšného pokračování navíc bez původních herců - a čtvrtého dílu uplynulo několik let a komunita kolem aut se nejen v Americe proměnila. Svůj podíl na tom má ale i posun filmů do žánru klasického akčního filmu s množstvím přestřelek a většinou důrazem na krádež peněz či něčeho jiného.

V Tokijské jízdě, odehrávající se logicky v Tokiu, však upravená auta ještě dostal velký prostor a tím patrně nejznámějším je tato Mazda RX-7 s bodykitem Veilside. Řídila ji postava Hana (hraje ho Sung Kang, který je i mimo kamery velkým fanouškem aut). Oranžovo-černé barevné schéma producenti později vrátili u jiného Hanova vozu, o kterém ještě bude řeč.

 

Právě se děje

Další zprávy