EU zvažuje zakázat do Ruska vyvážet luxusní auta za víc jak jeden a čtvrt milionu

ČTK ČTK
14. 3. 2022 16:08
Projednává se další balíček sankcí vůči Rusku. EU chce zakázat vývoz luxusních vozidel za v přepočtu zhruba 1,25 milionu korun výše. Mnoho evropských výrobců automobilů přitom už export aut do Ruska pozastavilo.
Porsche Cayenne, ilustrační foto. Koncern Volkswagen už pozastavil činnost na ruském trhu, vozy Porsche proto na tamním trhu aktuálně už neprodává.
Porsche Cayenne, ilustrační foto. Koncern Volkswagen už pozastavil činnost na ruském trhu, vozy Porsche proto na tamním trhu aktuálně už neprodává. | Foto: Porsche

Evropská unie projednává v rámci svého nejnovějšího balíčku sankcí proti Rusku zákaz vývozu luxusních vozidel v hodnotě vyšší než 50 000 eur, tedy zhruba za 1,25 milionu korun výše. S odvoláním na dva diplomaty o tom informovala agentura Bloomberg. Návrh, který má spíše symbolickou váhu než ekonomický dopad, by mohl být schválen už dnes.

Týká se modelů několika evropských značek, včetně Audi, BMW, Mercedesu, Ferrari a Porsche. Opatření EU by zahrnovalo také lodě, letadla a dále lanovky a motocykly v hodnotě vyšší než 5000 eur. Tento krok je součástí čtvrtého kola sankcí, které EU zavádí kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Mnoho evropských výrobců automobilů již vývoz aut do Ruska pozastavilo. Na počátku měsíce to oznámily automobilky Mercedes, BMW a koncern Volkswagen, pod nějž spadá mimo jiné značka Porsche.

Rusko zastupuje dvě procenta z celosvětových prodejů hlavních evropských značek luxusních vozidel, uvedla společnost Bloomberg Intelligence. Silná globální poptávka by podle ní mohla kompenzovat nižší vývoz do Ruska.

"Vzhledem k tomu, že všechny prémiové značky mají vysoký počet nevyřízených objednávek, bych očekával, že případný ztracený vývoz do Ruska bude přesměrován na jiné trhy," uvedl analytik Bloomberg Intelligence Michael Dean.

 

Právě se děje

Další zprávy