Elon Musk bude tančit. Příští týden po dlouhých odkladech otevře německou Gigafactory

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 3. 2022 16:25
Šéf Tesly má příští úterý, tedy 22. března 2022, oficiálně otevřít německou Gigafactory. Automobilka při této příležitosti předá zákazníkům své první vozy "made in Germany". Informují o tom německý magazín Handelsblatt a tamní agentura DPA.
Foto: Reuters

Sám Musk původně čekal, že Tesla svůj evropský závod v Grünheide poblíž německé metropole rozběhne 1. července 2021. Spuštění výroby nakonec zabralo velké zpoždění. Firma továrnu stavěla na vlastní riziko na základě provizorních povolení od německých úřadů. Finální schválení s více než 400 podmínkami obdržela od spolkové země Braniborsko 4. března. O 18 dní později chce zahájit výrobu. Zkomplikovat by ji mohly ještě dohady ohledně dodávek vody.

Německá média očekávají, že spuštění výroby bude podobné jako v případě továrny v čínské Šanghaji na začátku roku 2020. "Předpokládám, že Elon Musk bude na místě. Když se v nějaké Gigafactory spouští výroba, auta jsou prvním zákazníkům předávána pod jeho dohledem," připomíná pro Handelsblatt tradiční postup braniborský ministr hospodářství Jörg Steinbach.

Web Teslarati již přitom zveřejnil program celé akce. Pozvaní se na místo mají dostavit po deváté ráno, před vlastním předáním aut si budou moci závod s průvodcem projít. Od půl druhé pak má dojít na předávky aut. Zatímco v Šanghaji se jednalo o elektrické sedany Model 3, v Německu půjde o SUV Model Y. V Číně byly vyrobené vozy vyváženy na pódium a předávány novopečeným majitelům.

Očekávat se dá i speciální vystoupení Elona Muska, který k účastníkům akce promluví. Při otevření továrny v Šanghaji dokonce tančil. Na otázku, jestli to samé zopakuje i u Berlína, napsal na Twitter: "Hahaha, jasně."

Tesla chce v první fázi vyrábět v Grünheide půl milionu aut ročně a zaměstnat zde má 12 000 lidí. Výrobce chce těchto čísel dosáhnout co nejdříve. Nasazeny zde mají být například obří stroje na tlakové lití hliníku, tzv. Gigapressy, od italské společnosti IDRA. Ty mají odlévat celou přední a zadní část podlahy vozu v jednom kuse.

Podívejte se, jak Elon Musk dováděl při otevření závodu v Šanghaji:

Elon Musk se rozdováděl v Číně. Tančil na pódiu, letělo i sako | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy