Tesla nechala nakouknout pod pokličku. U nové berlínské továrny vztyčila ruské kolo

Tesla nechala nakouknout pod pokličku. U nové berlínské továrny vztyčila ruské kolo
Zcela dokončená ještě není a výroba se ještě oficiálně nespustila, přesto Elon Musk pozval návštěvníky, a to zejména ty, kteří bydlí v Braniborsku, do továrny.
Akce se jmenovala Giga Fest, venku bylo několik atrakcí, součástí programu byla prohlídka fabriky.
Děti si mohly zajezdit na autíčkách.
Prohlídka fabriky trvala 1,5 hodiny.
Foto: Tesla
Eva Srpová Eva Srpová
12. 10. 2021 11:29
Plocha před fabrikou Tesly v Grünheide u Berlína se o víkendu proměnila v centrum zábavy. Ruské kolo, skákací nafukovací hrad, závody na autíčkách pro děti a testovací jízdy v novém Modelu Y dovezeném ze Šanghaje, v podvečer koncerty a občerstvení z food trucků - na to vše lákal šéf automobilky Elon Musk, který se akce osobně účastnil, místní obyvatele. Tesla si chce v regionu vylepšit reputaci.

V sobotu 9. října se otevřely brány fabriky Tesly u Berlína veřejnosti, především místním. Šéf automobilky Elon Musk, který byl na party nazvané "Giga Fest" přítomen, pozval návštěvníky na 1,5hodinovou prohlídku výrobní linkou, na které má vznikat Model Y.

Ukázal jednotlivé haly, kde se budou elektromobily vyrábět. I když tu rozpracovaná auta stála, sám Musk oznámil, že výroba se spustí zřejmě až koncem tohoto roku. Zpočátku zde má vznikat asi 150 tisíc aut ročně, kapacita výroby je až půl milionu aut za rok.

Venku před halami stálo ruské kolo jako na pouti a na podiu večer hrály kapely. Děti si mohly zajezdit na elektrických autíčkách po dráze vyhrazené balíky slámy, nebo si zaskákat na nafukovacím hradu. Občerstvení zajistily food trucky. Návštěvníci si mohli také vyzkoušet jízdu v Modelu Y, který se prozatím dováží do Evropy z Číny.

Automobilka už dříve zveřejnila na svých stránkách možnost zaregistrovat se a účastnit slavnostního otevření. Údajně pak rozeslala 9000 pozvánek, a to především místním.

Návštěvníky továrny Tesla povozilo ruské kolo.
Návštěvníky továrny Tesla povozilo ruské kolo. | Foto: Tesla

„Bylo potřeba uvést PSČ, odkud pocházíte. Myslím, že počet se omezil a nakonec se upřednostnili lidé z Braniborska, protože Elonu Muskovi záleží na tom, aby si veřejné mínění získal na svou stranu. Na místě továrny se musely pokácet lesy, místní lidé měli obavy o nedaleký zdroj pitné vody,“ vysvětluje Radovan Vávra, bývalý ředitel Komerční banky, investor a také majitel tři roky staré Tesly Model S, který se na stránkách o možnost podívat se do továrny také přihlásil.

Stavba za dva roky
Fabrika je na strategicky výhodném místě - nachází se na páteřní železniční trati Berlín-Vratislav a přímo přiléhá k dálničnímu okruhu A10 kolem Berlína zvaném Berliner Ring. Už na počátku milénia německá automobilka BMW uvažovala o výstavbě nové fabriky právě tady, nakonec si ale vybrala jinou lokalitu v Sasku. 

Postavit továrnu, která se má stát největší fabrikou na výrobu elektromobilů v Evropě, za necelé dva roky se zdá být téměř nemožné. Elon Musk v listopadu 2019 oznámil, že u obce Grünheide u Berlína postaví evropskou fabriku Tesly, v říjnu o dva roky později zve na její prohlídku. 

Firma nicméně už vloni začala stavět bez schválených povolení, za což ji v minulosti kritizovaly německé úřady a také různé aktivistické organizace. Ekologičtí aktivisté už dříve protestovali jak proti kácení borovic, tak proti výstavbě fabriky na místě, kde přezimují hadi, ještěrky a hnízdí ptactvo. 

Tesla se proto snaží svou reputaci v regionu zlepšit. Slibuje, že spotřeba vody bude minimální - prý 2,2 m3 na jeden automobil včetně výroby bateriových článků, střecha fabriky bude pokrytá solárními panely a automobilka slibuje, že na jiném místě o rozloze 150 fotbalových hřišť založí nový les.

Byli jsme se na okolí Gigafactory u Berlína podívat 14 dní před uspořádáním Giga Festu, podle fotografií z akce je vidět, že stavba, a to zejména na plochách před hlavní výrobní halou, má k dokončení stále ještě daleko. Budova, kde mají vznikat bateriové články, má teprve vztyčené nosníky. Podívejte se do fotogalerie.

 

Právě se děje

Další zprávy