Kolik stojí levná elektromobilita? Výběr aut do milionu roste, kartami míchá Čína

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 5. 2023 6:02
V minulém týdnu na český trh oficiálně vstoupilo MG4, kompaktní elektroauto s cenou stlačenou pod 800 tisíc korun. Napsalo se o něm už docela hodně, včetně přirovnávání základní ceny k naftové Octavii nebo Golfu. V tomto kontextu možná elektroauto neobstojí, v přímém srovnání s jinými elektromobily jde ale o docela průlomovou nabídku. Jak zjistíte v galerii, moc levnějších elektroaut v Česku není.
Foto: Martin Přibyl

Fiat 500e - 699 900 Kč

Na prvních dvou místech žebříčku jsou poměrně tradičně dvě miniauta. Tím dražším je Fiat 500e, který je v aktuální akci k dispozici za 699 900 korun. Řeč je přitom o klasickém třídveřovém hatchbacku, jakkoliv mezi nejlevnější by prošly i další dvě verze: polokabriolet startuje na 796 900 korunách, model 3+1 s proti sobě se otevírajícími dveřmi na straně spolujezdce stojí od 772 900 korun.

Technika je přitom u všech tří verzí stejná. Znamená to 70kilowattový elektromotor v kombinaci s baterií o využitelné kapacitě 21,3 kWh. Je nasnadě, že takto malý akumulátor nebude stačit na nikterak dlouhý dojezd. Udávaný je 190 kilometrů, v reálném provozu to podobně jako i u dalších elektroaut v přehledu bude ještě o kousíček méně. Nabíjet lze maximálně 50 kilowatty, z ničeho na 80 procentech je tak 500e za asi půlhodinu.

Standardní výbava Fiatu zahrnuje automatickou klimatizaci, rádio s dotykovou obrazovkou, nouzové brzdění, pomocníka pro jízdu v pruhu nebo tempomat.

 

Právě se děje

Další zprávy