Elektromobil QBEAK si vyzkoušel i princ Charles

Tomáš Rybecký
7. 8. 2012 9:31
Elektromobil firmy ECOmove dostal prestižní cenu
Foto: Aktuálně.cz

Dánská firma ECOmove získala pro svůj koncept elektromobilu QBEAK prestižní ocenění „2012 European Electric Vehicles Early Stage Investment Opportunity Award”. Tuto cenu pro vyvíjené elektromobily každoročně uděluje výzkumná a konzultační společnost Frost & Sullivan.

Společnost ECOmove cenu získala na základě výjimečně vysokého hodnocení v pěti kategoriích: zkušenosti a odborná kvalifikace řídicího týmu, konkurenční výhoda trvale udržitelné technologie, servis a údržba, tržní růst a příležitosti pro diferenciaci a umístění na trhu.

Foto: Aktuálně.cz

Hlavním trumfem elektromobilu QBEAK je velmi lehká konstrukce dosažená díky použití speciálních panelů inrekor z materiálu ARPRO od firmy JSP. Panely tvoří pěna na bázi polypropylenu sevřená mezi dvěma hliníkovými plechy. Tento základ vozu o hmotnosti pouhých 400 kilogramů poskytuje vysokou bezpečnost a současně umožňuje delší dojezd až na vzdálenost 300 kilometrů. Materiál ARPRO také skvěle izoluje a snižuje tak výdaje na topení a klimatizaci. Uvedení modelu QBEAK na trh se plánuje na rok 2013.

Královská prohlídka

Jeho veličenstvo princ Charles z Walesu se svou chotí, vévodkyní z Cornwallu, v rámci své návštěvy Dánska navštívili vývojové středisko při VIA University College v dánském Horsens. Zde si prohlédli nový elektromobil QBEAK.

Mogens Løkke, CEO ředitel společnosti ECOmove, říká: „Koncept QBEAK Jeho veličenstvo prince z Walesu a vévodkyni z Cornwallu velmi zaujal a ptali se na spoustu věcí týkajících se jeho konstrukce. S potěšením jsme vysvětlovali výhody tohoto vozu, jako je např. třicetiprocentní snížení hmotnosti díky šasi z inrekoru s technologií ECOmove in-wheel, které přispívají k delší výdrži baterií.“

 

Právě se děje

Další zprávy