Deset rad, jak se vyhnout pokutám při cestě autem do zahraničí. Pozor by si měli dát mladí řidiči

Ondřej Běhal
14. 6. 2017 14:58
Dopravní předpisy v evropských státech se od těch českých liší. Někdy sice jen v detailech, ale i ty mohou při jejich nedodržení zapříčinit vysoké pokuty. Před letní turistickou sezonou přinášíme deset rady a tipů, jak se problémům vyhnout a na jaké "špeky" si dát v oblíbených destinacích pozor.
Mladý řidič. Ilustrační foto
Mladý řidič. Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Mladí a nezkušení řidiči v Česku mají stejná práva a povinnosti jako ti starší. Neplatí to ale všude v Evropě. Například v Chorvatsku jsou pro šoféry do 24 let přísnější rychlostní limity mimo obec vždy o 10 km/h, takže třeba na dálnici mohou jet pouze 120 km/h. "Podle našich nejnovějších informací se nařízení týká pouze chorvatských řidičů, ale moc bych na to nespoléhal," tvrdí mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igor Sitora.

Pro mladé řidiče také v některých zemích neplatí tolerance alkoholu v krvi. Opět jde například o Chorvatsko, kde se limit 0,5 promile vztahuje pouze na osoby starší 24 let. "V Německu mladí řidiči do 21 let nemají povolený žádný alkohol v krvi, v Rakousku do 0,2 promile," doplňuje Petr Vomáčka z ÚAMK.

Když už jsme u předpisů a alkoholu, tak ve Francii stále platí povinnost vozit u sebe alkoholtester. Podle expertů z ÚAMK však není aktuálně vyžadovaná po zahraničních řidičích. Nejvyšší hladina alkoholu je povolená ve Velké Británii, Irsku a na Maltě (0,8 promile), naopak nula platí například v Estonsku, Rumunsku, Maďarsku nebo na Slovensku.

Pokud ale ve Velké Británii povolenou hranici překročíte, můžete dostat pokutu přesahující 150 tisíc korun. V Dánsku vám při hladině alkoholu v krvi nad dvě promile odeberou vozidlo, ve Španělsku stačí jedno promile a můžete skončit na tři měsíce ve vězení. Autor tohoto článku nedávno ve Španělsku dýchal při silniční kontrole zaměřené vyloženě na alkohol, takže nejde jen o planou hrozbu.

Vysoké pokuty můžete dostat i za telefonování za volantem. Například v Itálii je to 230 eur, v Nizozemsku 200 eur a v Dánsku 160 eur. Telefonování při jízdě navíc v mnoha zemích umějí zdokumentovat i stacionární radary a jde o jeden z přestupků, který se už přeshraničně vymáhá. Takže vás může čekat po návratu z dovolené nepříjemný stoh složenek.

Ve Francii nesmíte mít v uších při řízení sluchátka. Pokud vás policisté s tímto "fantem" zastaví, dostanete pokutu 135 eur a tři trestné body do tamního systému. Pozor by si měli v zemi galského kohouta dát i majitelé aut s příliš zatmavenými skly u řidiče a spolujezdce. I na ně čeká pokuta 135 eur. A Francie do třetice - do centra Paříže už letos smějí smějí auta pouze s ekologickou vinětou. Přechodná doba hájení řidičů před tímto přestupkem, kdy se řešil domluvou, skončila s posledním březnem. Teď už je to za 200 eur. Plaketu přitom dostanete pouze poštou a je nutné počítat s měsíčním předstihem.

Ekologické "umwelt" zóny platí i ve většině měst v Německu. Ještě háklivější jsou na ekologii Rakušané. Pokud máte auto, které po přidání plynu kouří, mohli byste dostat pokutu až pět tisíc eur a přijít o registrační značku.

Letos a příští rok si ještě můžeme užívat německé dálnice, kde se dá na řadě míst jezdit neomezenou rychlostí, bez poplatků. Mýtné pro osobní auta se zřejmě zavede až v roce 2019. Rozhodně ale na německých dálnicích nepodjíždějte pravým pruhem. Pokuta za tento přestupek je 100 eur. Symbolických 10 eur zaplatíte, pokud vás policista nachytá, že jste v zácpě vystoupili z auta.

Uvnitř vozidla raději vozte tolik reflexních vest, kolik je v něm cestujících. Vyžadují to předpisy například v Itálii, Francii, Maďarsku, Slovinsku, Bulharsku a Finsku. Každá země si určuje svou povinnou výbavu, kterou většinou musejí vozit i řidiči ze zahraničí. Hasicí přístroj tím pádem nezapomeňte do Polska, Řecka nebo Litvy.

Vozíte s sebou na dovolenou jízdní kola na nosiči za autem? Pak vězte, že v Itálii musíte mít před koly reflexní desku, aby se snížilo riziko toho, že vám do nich někdo nabourá. Motorkáři si pro změnu nesmějí zapomenout do Francie rukavice, kde jsou povinné.

Některé státy mají zvláštní předpisy týkající se přepravy dětí. Například v Chorvatsku se děti do 12 let vůbec nesmějí přepravovat na sedadle spolujezdce, ale pouze na zadních místech. V některých zemích se při přepravě dětí v autě nesmí kouřit. Například v Itálii (do 17 let) za to hrozí pokuta až 5000 eur, v Řecku (do 12 let) až 1500 eur a svůj zlozvyk si tam musí odpustit i šofér převážející těhotnou ženu, jinak mu hrozí stejná pokuta.

Do Chorvatska si nezapomeňte euroformulář, který se vyplňuje při dopravní nehodě. Za jeho nevyplnění nebo špatné vyplnění hrozí sankce až 5000 kun (téměř 18 tisíc korun). Na benzinové pumpě si nezapomeňte odebrat účtenku, i za to hrozí vysoké pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy