Dovolená autem v zahraničí může letos vyjít dráž. Zvedly se ceny dálnic, hrozí více pokut

Ondřej Běhal
16. 5. 2017 6:23
Chorvatsko v sezoně zdraží dálnice o deset procent, ceny se přitom již letos na části sítě zvedly o pět procent. Rakousko zavádí další úseková měření v tunelech a na dálnicích. Pokuty z kamer a radarů za osm typů přestupků už chodí českým majitelům aut z několika zemí včetně Rakouska, Německa, Slovinska nebo Chorvatska. Kdo nezaplatí, hrozí mu podle ÚAMK vysoké pokuty a zabavení auta.
Zácpy na dálnicích hrozí letos nejen na D1, ale i v Rakousku nebo Slovinsku.
Zácpy na dálnicích hrozí letos nejen na D1, ale i v Rakousku nebo Slovinsku. | Foto: Reuters

Cesta na jih k moři po dálnici bude letos opět o něco dražší. Největší provozovatel dálnic v Chorvatsku, společnost Hrvatske Autoceste (HAC) zdražila ceny mýtného o pět procent. Od 1. července do 30. září navíc zdraží dálnice o dalších 10 procent a spolu s ní tento krok udělá i Autocesta Rijeka-Zagreb, provozovatel další Čechy využívané autostrády. Například cesta ze slovinsko-chorvatských hranic do Splitu po dálnici tak bude podle Ústředního automotoklubu (ÚAMK) stát v sezoně pro běžná osobní auta 884 korun. Mírně se letos také zvýšily ceny dálničních známek v Rakousku - o 0,8 %.

Jízda autem na dovolenou se ale může podražit i z jiných důvodů. Například Rakousko zavádí nová úseková měření, zejména v tunelech. Místa jsou ale viditelně označena dopravní značkou.

Zatímco dříve se Češi nemuseli pokut ze stacionárních radarů obávat, v současnosti už více než rok chodí majitelům aut s českou registrační značkou z těchto zařízení pokuty. "Přeshraničně se vymáhají pokuty za vysokou rychlost, jízdu na červenou, nezapnuté pásy, telefonování, nepoužití helmy motorkáři, alkohol, drogy a jízdu v odstavném pruhu, nebo pruhu, ve kterém se opravuje," vypočítává mluvčí ÚAMK Igor Sirota přestupky, za které může přistát v poště nepříjemné překvapení.

"Bilaterální smlouvy fungují například s Německem, Rakouskem, Itálií, Švýcarskem, Slovinskem, Chorvatskem nebo skandinávskými státy," pokračuje Sirota. Podle něj je nejlepší pokutu nejdříve uhradit, a pak se teprve dohadovat o jejím případném anulování. Za včasné zaplacení se totiž taxy v některých zemích výrazně snižují. Naopak při průtazích se zvyšují.

Pokuty nevymáhá česká strana, takže pokud majitel pokutovaného auta už nevystrčí nos za hranice, nic mu při nezaplacení nehrozí. Promlčecí lhůta činí pět let. Cestovatele ale mohou celníci, kteří pokuty primárně vymáhají, vyhmátnout při namátkové kontrole na hranicích, ale i třeba na letištích. "Třeba v Rakousku hrozí kvůli nezaplacení pokuty postih až ve výši 5000 eur a odebrání vozidla," varuje Sirota.

Pokuty v některých zemích hrozí i za některé přestupky, které se u nás neřeší. "Například v Chorvatsku můžete zaplatit za nevyplnění nebo chybné vyplnění euroformuláře o nehodě až pět tisíc kun (přibližně 18 tisíc korun - pozn. red.). Ve Francii zase hrozí za sluchátka v uších během řízení sankce 125 eur, za zatmavená boční okna u řidiče a spolujezdce 135 eur," tvrdí Petr Vomáčka z ÚAMK.

Některé země vyžadují z hlediska českých předpisů nepovinné prvky výbavy, které ale v daném státě musejí mít i cizinci. Jde například o výstražné vesty pro všechny cestující v autě (Itálie, Francie, Slovinsko, Maďarsko, Bulharsko), hasicí přístroj (Polsko, Řecko, Litva), povinné rukavice pro motorkáře (Francie) nebo ekologické plakety při vjezdu do některých měst v Německu, Rakousku a nové i Francii nebo Španělsku. Tyto plakety se přitom nedají pořídit na místě, ale musíte o ně žádat poštou až měsíc před cestou.

Novým evropským trendem je zákaz kouření v autě, kde se přepravují děti nebo těhotné ženy. Za jeho porušení hrozí například v Itálii pokuta až pět tisíc eur, v Řecku až 1500 eur.

Kromě finančních komplikací se musejí řidiči v létě připravit i na ty dopravní. Mimo tradičního českého evergreenu jménem průběžně rekonstruovaná dálnice D1 budou zácpy hrozit i v Rakousku mezi Mikulovem a Vídní, kde se dostavuje dálnice A5. Velké opravy budou i na jihu Vídně na dálnici A23. Ve Slovinsku se bude i letos budovat chybějící díl dálnice z Mariboru k chorvatským hranicím. Krizové budou hlavně prázdninové víkendové dny, nejvíce na přelomu července a srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy