Pět dálničních známek za sekundu. O kupon za levnější starou cenu byl ohromný zájem

Eva Srpová Eva Srpová
4. 3. 2024 12:32
Od prvního března se zdražila dálniční známka v Česku, roční stojí 2300 korun namísto původních 1500 korun. Poslední únorový den byl o levnější kupon tak ohromný zájem, že se chvílemi prodávalo až pět známek za sekundu.
Foto: Jakub Plíhal

Za celý čtvrtek 29. února se prodalo 219 tisíc elektronických dálničních známek v hodnotě 316 milionů korun. Prodej dálničních známek tak dosáhl za jeden den svého historického rekordu. Nejvíce se jich prodalo v dopoledních hodinách.

"Poslední únorový den se v nejvyšší špičce přes web eDalnice.cz prodalo až pět dálničních známek za jednu sekundu. Od začátku letošního roku bylo zaplaceno za používání dálnic téměř dvě a půl miliardy korun za víc než dva miliony dálničních známek," řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Přes 90,7 procenta úhrad proběhlo přes e-shop eDalnice.cz, zbylý podíl skrze pobočky České pošty, přes čerpací stanice EuroOil a pouze 0,1 procenta úhrad šlo přes samoobslužné kiosky.

Motoristé si na poslední chvíli pořizovali dálniční známku za "starou" cenu, tedy roční kupon za 1500 korun, třicetidenní 440 korun a desetidenní 310 korun. Od 1. března se výše ročního poplatku za využití dálnic zvýšila, a to na 2300 korun, třicetidenní se pořizuje za 430 korun, desetidenní za 270 korun. Novinkou je jednodenní elektronický kupon, který se dá koupit za 200 korun.

Motoristé totiž využívali možnosti odložit si platnost kuponu až o třicet dní. A tak si často nový elektronický kupon koupili, přestože starému ještě platnost nevypršela. Pořízení nové dálniční známky se vyplatilo těm řidičům, kterým vyprší platnost té stávající dokonce až 2. srpna tohoto roku.

Novinky při koupi dálniční známky

Od 1. března, kdy kupony zdražily, je systém pro pořízení elektronických dálničních známek alespoň intuitivnější. Nově je napojený na Registr silničních vozidel, a tak se při koupi dálniční známky u vozidla registrovaného v České republice automaticky ověří, že vozidlo existuje, což má výrazně omezit chybovost při zadávání značky.

Současně se i doplní pohon vozidla, a tak systém rovnou nabídne slevu. Redakce cvičně zadala registrační značku elektromobilu, systém upozornil na to, že pro něj není potřeba dálniční známku kupovat.

Pro plug‑in hybridní vozidla, která mají hodnotu emisí CO2 maximálně 50 g/km, se uplatní sleva 25 procent. Eko cena ve výši 50 procent je určená jen vozidlům poháněným zemním plynem nebo biometanem i v kombinaci s jiným palivem kromě LPG.

Ministerstvo dopravy zároveň s Českou obchodní inspekcí varovalo před neoficiálními prodejními místy, která si k dálničnímu poplatku připočítávají zbytečné poplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy