Dá se ještě koupit ojeté auto do sta tisíc korun? Sedm tipů, s nimiž se nespálíte

Martin Frei Martin Frei
9. 2. 2022 6:04
Vlnobití na trhu ojetin udělalo starosti spoustě lidí. Nejde jen o samotný pohyb cen, ale i "vyluxování" skladových zásob, některých modelů je teď ke koupi málo. O to těžší je, když si mezi nimi chcete ještě vybírat podle spolehlivosti. Ve třídě do sta tisíc korun je namístě nejvíc opatrnosti a omezit výběr na největší jistotu. Takových aut jsme našli sedm.

Dávno pryč jsou doby, kdy se za sto tisíc korun dalo koupit rodinné auto schopné dalšího provozu. Polovinu tohoto kouzla pohltila inflace, polovinu složitější technika. Zatímco Volkswagen Passat z roku 1995 byl ze servisního hlediska žigulík s trochou primitivní elektroniky a ještě jako desetiletý pokračoval v oddané službě, dnes lze stejný trik zopakovat jen ve třídě malých a minivozů. I mezi nimi je však třeba vybírat. Kritéria dnešní skupiny jsou cena do sta tisíc korun, nájezd do 120 000 kilometrů a technika schopná jezdit dál bez drahých oprav.

Renault Thalia, Modus a Clio III

Třída: malé auto
Výroba:
 2004 (Thalia 1999) až 2012
Motory: benzin 1.2. 1.4 a 1.6, diesel 1.5 dCi

Podobnou techniku jako Dacia nabízel mateřský Renault i ve svých dalších malých modelech. Bez ambice prorazit s nimi v Rusku či Indii jim ovšem dopřál víc komfortu a doplňkových funkcí. V hatchbacku Clio a miniaturním zvýšeném MPV Modus jste mohli dostat například vyhřívaná sedadla nebo samočinnou klimatizaci. Tak vybavených aut u nás moc nenajdete, ale interiéry jsou útulnější, materiály upravenější a sedadla pohodlnější.
Na půl cesty mezi nimi a Dacií je sedan Thalia. Se zjednodušenou technikou a omezenou výbavou se prodával levněji, jeden čas už od 144 000 korun.
Protikorozní ochrana je zde lepší než u Dacií z téže doby. Společné jsou i dražší výměny rozvodového řemene u benzinových motorů, stejně jako nerentabilita stárnoucího dieselu 1.5 dCi. Na rozdíl od rumunské značky však mohou zradit moderní elektrické posilovače řízení za ceny kolem 25 000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy