Čína je blízko, na světovou jedničku si ale nesáhla. Tesla překonala prodejní odhady

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
3. 1. 2024 10:18
Tesla sice ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku překonala prodejní očekávání, poprvé se ale nestala největším prodejcem elektromobilů. Poměrně výrazně ji překonala čínská automobilka BYD. Ovšem pouze v posledních třech měsících, celoročně má americký výrobce s více než 1,8 miliony elektrických aut stále navrch.
Upravená Tesla Model 3 pomohla navýšit prodeje americké automobilky.
Upravená Tesla Model 3 pomohla navýšit prodeje americké automobilky. | Foto: Tesla

Americký výrobce elektromobilů Tesla dodal ve čtvrtém čtvrtletí na trh 484 507 vozů, což je více, než se čekalo. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že Tesla ve čtvrtém čtvrtletí dodá 473 253. Nakonec byl odbyt o 11 procent vyšší než ve třetím čtvrtletí, kdy produkci částečně narušila modernizace montážních linek pro výrobu aktualizovaného sedanu Model 3 pro masový trh.

Přesto se Tesla za poslední tři měsíce loňského roku nestala největším prodejcem elektromobilů. S 526 409 automobily ji překonala čínská značka BYD, která se může spolehnout na širší modelové portfolio a větší počet levných elektromobilů. Američané na druhou stranu loni na jaře celosvětově poměrně výrazně zlevnili.

Tesla nicméně překonala svůj celoroční cíl, který činil 1,8 milionu vozů. Nejhodnotnější světová automobilka to uvedla ve svém sdělení. Zmíněný BYD pak celoročně sice zvýšil prodej nad tři miliony vozů, kromě čistě elektrických vyrábí ale i plug-in hybridní automobily. Zhruba 1,6 milionu vozů byly elektromobily s plně bateriovým pohonem a 1,4 milionu byla plug-in hybridní auta. Tesla tak zůstala největším výrobcem bateriových elektromobilů na světě.

Celkem Tesla zákazníkům loni dodala téměř 1,81 milionu vozů. To je meziročně o 38 procent více. Z toho 1,74 milionu připadá na Model 3 a Model Y.  Kompletní výsledkovou zprávu za čtvrté čtvrtletí i za celý loňský rok Tesla zveřejní ve středu 24. ledna. V letošním roce firma očekává, že dodá na trh 2,2 milionu vozů, což by bylo přibližně o 22 procent více než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy